Preskoči na vsebino

1903 Ljubljana – Iz Ljubljane na Reko

13. 01. 2024


Na razglednici iz leta 1903 je stavba Slovenske filharmonije, skrajšano Filharmonija. Kot že ime pove, je to koncertna stavba. Stoji na Kongresnem trgu, kar je prav tako razvidno z razglednice. V njej sta dve dvorani, velika in mala. Ob stoletnici Filharmonije leta 2008 so ju preimenovali Veliko v Dvorano Marjana Kozine in Malo v Dvorano Slavka Osterca. Istega leta je Vlada zgradbo razglasila za kulturni spomenik državnega pomena.

Na njenem mestu je nekdaj stalo Stanovsko gledališče, ki je bilo uničeno v požaru leta 1885. Novo stavbo je načrtoval arhitekt Adolf Wagner po naročilu Filharmoničnega društva. Zgradili so jo med letoma 1888 in 1889, končali pa nekaj let po velikem ljubljanskem potresu (1895). Največja sprememba je nastala leta 1937. Takrat so po načrtih Jožeta Plečnika na strani, ki gleda proti reki, dodali prizidek s stebriščem, glavna dvorana je dobila balkon. Stebrišče so leta 2001 zasteklili.

Kongresni trg je eden izmed osrednjih trgov v Ljubljani. Ob njem se razprostira park Zvezda. Tu je nekdaj stal spomenik kralju Aleksandru I.. Ime trga se je skozi zgodovino spreminjalo. Prvo je bil Kapucinski trg, ker je tu stal samostan, zatem Kongresni trg, Trg revolucije, Trg osvoboditve in končno ponovno Kongresni trg. Leta 2021 so ga uvrstili na seznam Unescove svetovne dediščine v okviru vpisa Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani – urbano oblikovanje po meri človeka.


Marija Mele je bila odlična kuharica. Kuhala je gospodi na Dunaju, v Trstu, Romuniji in še kje, očitno tudi na Reki. Tja ji je pisal njen očim Tomaž Klančar. Prispevek o Mariji Mele pripravlja gospa Helena Lovrenčak.

“Stengel & co. Dresden u. Berlin” je bilo tiskarsko in knjigoveško podjetje v Dresdnu. Poslovalo je od 1885 do 1945. U. Cotman je imel trgovino s papirjem v Ljubljani.

Viri:

Kraj: Ljubljana
Datum: 1903
Avtor: neznan
Zbirka: Helena Lovrenčak
Skenirano: 19. 11. 2023
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar