Preskoči na vsebino

1937 Rakek – Družina Modec (2/5)

12. 01. 2024


Na fotografiji: mama Marija (1895-1979) (roj Kranjc), oče Franc (1884 – 1966 iz Kozarišč), sin Franc (1915 – 1943), sin Karlo (1917 – 2003), sin Stanislav (1920 – 2003) in, hčerka Darinka (1925 – 2005), rodila se je še Vida, ki je umrla pri 2 letih.

Franc je delal v Franciji kot tesar. Po vrnitvi se je zaposlil na železnici. Na Rakeku je spoznal Marijo Krajnc, kjer je imel njen oče hišo in kmetijo na današnji ulici na Rakeku »Na vasi 36« in se z njo poročil. Kranjci izhajajo sicer iz Kožljeka. Marija je imela še pet sester in dva brata, ki sta bila najstarejši in najmlajši od otrok. Najstarejši brat Tone in sestra Tončka sta odšla v Ameriko, najmlajši Hanze je bil v partizanih, vendar je umrl takoj po vojni za grižo. Tudi ostale sestre so se poročile in odšle v svet. Na Rakeku je ostala le Marija. V hiši je na preužitku ostala le mama Marije, njen mož in oče teh otrok je umrl že prej, pred smrtjo pa mu je “uspelo” z njegovim slabim gospodarjenjem imetje spraviti na kant. Nov lastnik naj bi bil kmet Bajt. Danes je lastnica hčerka Urška, ki je v domu ostarelih.

Družina Modec je bila ena od naprednejših, lahko bi rekli proletarskih družin na Rakeku. Železničarji so bili v tem času ena od gonilnih sil nosilcev razvoja naprednih idej. Močan karakter, pogum in iznajdljivosti pa je v sebi nosila tudi mama Marija. To se je izkazalo tudi med vojno, ko je preko kontrolne točke domobrancev nosila hrano in denar za partizane. Zanimiv je dogodek, ko je eden od domobrancev opazil, da ima v nedrjih skrit denar, na vprašanje se mama Marija ni zmedla, ter je dejala, da ga nosi s seboj, da ga ne dobi mož, ki je pijanec in bi ga zapravil za pijačo. Takih dogodkov je bilo še več.

Na fotografiji rojstna hiša mame Marije Modec (roj. Kranjc), danes Na vasi 36.

Na fotografiji od leve: hčerka Darinka, Lidija žena sina Staneta, mamini sestri Pepca in Tončka, Carmelina hči Pepce, mama Marija in  sin Karel. Fotograf pa je bil sin Stane, ki je tudi sicer rad fotografiral.

Fotografija je nastala ob obisku Marijinih sester na Rakeku: Tončke, ki je živela v Clevelandu – Amerika in Pepce, ki je živela v Novari – Italija. Ob sprehodu po Rakeku so se ustavili in slikali pred hišo, ki je bila njihova domačija, družine Kranjc.


V spomin so se slikali že med potjo na Postojnski cesti. Za njimi Štrukljeva hiša, v kateri je bila pred vojno Trpinova vinska klet.

Od leve prva vrsta: Pepca iz Novare, Tončka iz Clevelanda, mama Marija, Carmelina Pepcina hči (mis Novare), Darinka. Druga vrsta: Karlo, Lidija.

Še en izredno zanimiv posnetek pri grobu Franca Modeca – Luke na pokopališču na Rakeku. Stojijo pred še starim partizanskim spomenikom. Napis na plošči je verjetno napačen, piše Modic. V ozadju grič Kilovec, ki je bil še neporaščen, ter moja hiša v ulici polni sadnega drevja, ki ga danes ni več.


Stane, Lidija, Carmelina Pepcina hči, mama Marija, Tončka, Pepca, Darinka, Darinka ml., Karmen hči Staneta Vse tri fotografije imajo na zadnji strani letnico 1970.

Po sedaj znanih podatkih je v tistem času družina živela v hiši na vasi. Ker je bil oče železničar, so verjetno odšli v Retje pri Trbovljah.

Zanimive so njihove kasnejše selitve po Rakeku. Na Rakek so se vrnili leta 1922 iz Retij pri Trbovljah, kjer je bil zaposlen oče Franc kot železničar in ker je bil oče naprednjak in se kot tak družil z naprednimi delavci, je bil kmalu premeščen na Rakek. Najprej so stanovali v Opekarni Avgusta Bella, po domače »fabrka«, tu se je rodila tudi hčerka Darinka. Ker je bil oče Franc zaposlen na železnici, je dobil stanovanje v na novo zgrajeni železniški stanovanjski hiši na današnji Ljubljanski cesti. Po odhodu v pokoj so se v skladu z najemno stanovanjsko pogodbo odselili v hišo Franca Zorka (danes Winklerjeva hiša na Gasilski ulici).


Na fotografiji levo: oče Franc, sedi sin Karlo in posvojenec Milan, (sin žene Marije iz predhodnega zakona). Kot zanimivost: nasproti te hiše je bila nekoč javna pralnica, objekt s koriti, pokrit z ravno teraso, in priključen na vodo, ki je napajala tudi nekaj vaških korit za napajanje živine. Voda je pritekala iz rezervoarja ob danes starem gasilskem domu, v katerega pa je pritekla iz izvira »Bč« kot smo rekli dotoku, ki je bil narejen ob izgradnji železnice. Ko je lastnik hišo prodal, pa so se preselili v hišo na Postojnski cesti (bivša trgovina Demšar).

Na fotografiji pred hišo na Postojnski cesti na Rakeku tri generacije od leve: hčerka  Darinka (1925 – 2005), na sredini njena hči Darinka (Škobič) in mama Marija (1895 – 1979).

Tu so živeli mama Marija in oče Franc ter hčerka Darinka s hčerko Darinko. Sinovi so v tem času že odšli od doma. Po smrti očeta so se vse tri leta 1972 preselile v blok na Partizanski cesti.

Kljub temu da je družina Modec živela kar lep čas na Rakeku, se je o njih vedelo zelo malo. Ob »Spominski slovesnosti ob 80-letnici požiga Cerknica« se je omenjal harmonikar v kulturni skupini Karla Destovnika Kajuha. To je bil Stanislav Modec. Na pobudo Toneta Urbasa sem začel zbirati podatke in najprej navezal stik s hčerko Darinke Modec Darinko Škobič danes živi v Kamnici pri Dolskem, sledil je obisk hčerke Karla Irene Furlan stanujoče v naselju Britof pri Kranju ter nazadnje še telefonski pogovor s sinom Stanislava Kostjem Modec. Počasi se je začela risati celotna zgodba o družini Modec.


Na stara leta sta se fotografu postavila (usedla) mama Marija in ata Franc Modec. Fotografija je nastala za hišo na Postojnski, kjer so stanovali.

Viri:

  • Darinka Škobič
  • Irena Furlan
  • Kostja Modec
  • Občinski poročevalec Domžale 1981

Kraj: Rakek
Datum: 1937
Avtor: Stane Modec, neznan
Zbirka: Darinka, Irena in Kostja Modec
Skenirano: 2023
Oblika: fotografije

2 komentarja leave one →
  1. Anonimnež permalink
    12. 01. 2024 07:25

    Dobro se spomnim gospe Darinke st. Bila je zelo umirjena in vedno lepo urejena.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1948 Rakek – Darinka Modec (5/5) | Stare slike

Dodajte komentar