Preskoči na vsebino

1966 Rakek – Tovorni skladišči na postaji

16. 03. 2024


Pogled na tovorni del in skladišča postaje Rakek leta 1966. Zidano skladišče, pred katerim je furgon TAM, je bilo zgrajeno skupaj z izgradnjo Južne železnice 1856. Ker so bile potrebe po skladiščenju blaga na Rakeku velike, so na prelomu iz 19. v 20. stoletje zgradili še leseno skladišče. Zadnji zidani objekt je bil zgrajen leta 1922, v njem pa je tudi bilo priročno skladišče in mizarska delavnica. Od vseh treh objektov danes stoji le še najstarejše tovorno skladišče. Preostala dva sta bila porušena v prvi polovici 70. let prejšnjega stoletja, zamenjalo pa jih je sodobno tovorno skladišče z nakladalno rampo, ki je še vedno v uporabi.

Rakek je bil že od samega začetka obratovanja Južne železnice leta 1856, pomembno središče za pretovarjanje tovora in blaga. Postaja je imela veliko zaledje v Notranjski, za katero je bil Rakek okno v svet. Prevladoval je pretovor lesa in lesnih izdelkov, pomembne pa so bile tudi kosovne pošiljke, ki so jih krajani dobivali po železnici, saj cestni promet še zdaleč ni bil tako razvit, kot je danes.


Končni naročniki kosovnega blaga so lahko sami prišli ponj, ali pa jim ga je dostavila železnica. Furgon TAM je bil eden od najbolj popularnih dostavnikov v Jugoslaviji. Tovarna je prvi model TAM 2000 predstavila davnega leta 1961. Skozi leta se je furgon posodabljal v različnih modelih, TAM 2001, 1201, 60, 75, 80 in zadnji 90, ki so ga izdelovali vse do propada tovarne TAM proti koncu 90. let prejšnjega stoletja. Furgon se je proizvajal skoraj 40 let.

Da je bil Rakek pomembno središče tovornega prometa, pričajo tudi načrti iz leta 1972 za širitev skladišča in nove organizacije zbirnega centra za kosovne pošiljke na Rakeku. Za zbirni center kosovnega blaga so bile v igri tri postaje, Rakek, Postojna in Pivka. Glede na tonažo kosovnih pošiljk leta 1970 je bil Rakek daleč pred vsemi s 5.120 tonami, Postojna 2.760 in Pivka z le 844 tonami.

V tistem času je bila železnica še vedno dominantnejša od cestnega tovornega prometa. A ravno leto 1972 je s tega vidika zelo prelomno, saj je z izgradnjo prve jugoslovanske avtoceste Vrhnika-Postojna železnica počasi, a vztrajno začela izgubljati svoj primat. Danes, več kot 50 let kasneje, so kosovne vagonske pošiljke le še del zgodovine, saj se glavnina prometa po železnici prepelje v mednarodnem tranzitu in iz luke Koper. Tudi nakladanja tovora po različnih manjših postajah dandanes skorajda ni več. Škoda, mogoče pa se nekoč v duhu trajnostne in brezemisijske mobilnosti spet vrnejo tisti stari dobri časi.

Slovarček:

  • TAM: Tovarna avtomobilov in motorjev Maribor
  • furgon: zaprt avtomobil za prevoz blaga, zlasti živil
  • ZŽTP: združenje železniških transportnih podjetij

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1966
Avtor: Radivoj Pleterski
Zbirka: Karel Rustja
Skenirano: 18. 10. 2014
Oblika: 2 x negativ 135

No comments yet

Dodajte komentar