Preskoči na vsebino

1934 Rakek – Poročilo Aleksa Domicelja

26. 03. 2024


Ne le člani Prosvetnega društva, tudi javorniški športniki so imeli težave. To izhaja iz zgoraj poslikanega dopisa.

V začetku aprila 1934 je Aleks Domicelj napisal poročilo o (ne)delu SK Javornik. Nogometaši se s svojim delom niso izkazali. Krive so bile različne ovire: kriza, povodnji, pomanjkanje denarja itd. Največjo odgovornost za neuspehe so imeli igralci sami. Prav lepe karakteristike jim Aleks ni dal. Označil jih je za najbolj pokvarjene športnike. Ponekod so bili domišljavi, preveč ambiciozni, brezobzirni in brez meja za dosego svojih ciljev. Naši pa so bili še kakšno stopinjo više: leni, zanikrni, brez vsakega cilja, netovariški – taki, kot bi športniki nikakor ne smeli biti.

To lahko podkrepimo z anekdoto iz knjige Bogdana Urbarja. Je sicer iz leta 1928 menim pa, da se do leta 1934 stanje ni izboljšalo: »… povzročal pravo zmedo Polačev Pepe, ki se je lažno proglašal za pravega virtuoza nogometne igre, pa je vse potem, ko ni šlo, obračal na Pavlihovsko plat, da so se mu ljudje venomer smejali, goli pa so padali.«

SK Javornik je tekmo izgubil. Treningov ni bilo. V marcu in aprilu, ko še ni bilo vode na igrišču, sta Domicelj in Medanič zaman čakala rakovške »zvezdnike«. Na trening je prišlo le nekaj otrok. Ko so vodo umaknili, je bilo že poletje in vročina in spet ni bilo volje do treninga. Mi nazadujemo, drugi zmagujejo in igrajo v tujini; tolažba, da smo prvaki Notranjske je nična, če zmagujemo le nad Logatcem in Vrhniko, ki sta nepomembna; disciplina je na nuli; izgubili smo vse tekme razen proti Logatcu, Vrhniki in zasebnemu klubu Olimpija, je še zapisal Aleks Domicelj. Dobro so se odrezali le v štafeti, v kateri je zmagal Tone Mršek z Unca. Kljub temu da niso imeli svojega plavalnega tekmovalca, so se udeležili plavalnega mitinga v Logatcu. Tu so se, razen Ljubljančanov, najbolj izkazali rakovški plavalci: Viko Urbas, Edo Štefin in Stana Turšič.

Poročilo je napisal za sejo upravnega odpora, ki je bila 5. aprila 1934. Na njej so obravnavali vsa poročila predsednikov sekcij ter sestavili predlog vodstva za naslednje poslovno leto. Sledil je občni zbor 8. aprila 1934 v Ševarjevi gostilni, ki je brez razprave sprejel vsa poročila.

Viri:

  • Urbar, B. Začetki nogometa in športne dejavnosti med Javorniki in Slivnico 1926-1955. Rakek: Nogometni klub Rakek, 2017.

Kraj: Rakek
Datum: 5. april 1934
Avtor: Aleks Domicelj
Zbirka: Franc Gornik
Skenirano: 11. 3. 2016
Oblika: dokument

No comments yet

Dodajte komentar