Preskoči na vsebino

1930 Rakek – Smetiščna jama

27. 03. 2024


Smetiščne jame so bile obvezen podzemni objekt na vsaki postaji, zato je imela Južna železnica do potankosti izdelano tehnično dokumentacijo. Jama je bila zgrajena tudi na postaji Rakek, toda Rakek je bil od leta 1920 dalje mejna postaja z veliko osebja, zato stara smetiščna jama verjetno ni več zadostovala, pa je bilo potrebno zgraditi novo, še večjo jamo.

Načrt za postavitev smetiščne jame je bil izdelan 27. avgusta 1930 v Ljubljani. Jama je imela dimenzije 4,8 x 2,8 x 2,5 m oz. prostornino 33,6 m3. Globina jame je omogočala, da kompost na dnu ni zmrznil niti v najhujši zimi. Jama je bila pokrita z debelimi lesenimi deskami, v katerih so bila manjša vrata, skozi katera so se stresali odpadki. V takšne jame so odlagali le biološke odpadke iz kuhinj in restavracij, travo, listje in pepel, ki je ostal od pogorelega lesa. Pepela iz premoga zaradi njegovih sestavin niso odlagali. Vsebino so ob praznjenju in čiščenju jame uporabljali kot kompost. Zagotovo je niso praznili v vročih poletnih mesecih, ampak so tisti, ki so jo že morali prazniti, to veliko raje počeli zgodaj spomladi ali pozno jeseni.

V desetletjih po koncu 2. svetovne vojne se je število odpadkov nenehno povečevalo, zato je bil urejen njihov odvoz in kasneje še ločeno zbiranje in recikliranje. Smetiščne jame so postale odveč in so bile večinoma zasute. V nekaterih jamah so nastale vrtne gredice, kar se je zgodilo tudi na Rakeku, kjer je na mestu nekdanje jame lično obdelan vrtiček. Vidimo ga, kako se skriva za cestnim zidom, ko se z avtom peljemo mimo železniške postaje.


Načrt smetiščne jame je predvideval njeno postavitev tik ob cestnem zidu, kjer cesta še danes pelje preko zavarovanega nivojskega prehoda. Jama je bila v bližini stare čelne nakladalne klančine in postavljalnice III. Obeh objektov že zdavnaj ni več. Po razdalji z Dunaja, se je sredina jame nahajala v kilometru 484.464. Smetiščna jama je bila daleč proč od glavnega postajnega poslopja, kjer je bil vrvež dogajanja. Le mislimo si lahko, zakaj je bila postavljena tako zelo proč.

Kakorkoli že, zagotovo so tedaj živeli veliko bolj ekološko in brez nepotrebnih odpadkov, predvsem plastike, v kateri se dušimo zadnja leta. Le kdaj bomo ponovno odkrili “toplo vodo” in spet začeli živeti trajnostno v družbi brez odpadkov, tako kot nekoč naši predniki?

Slovarček:

  • lično: lepo

Kraj: Rakek
Datum: 27. 8. 1930
Avtor: —
Zbirka: Karl Rustja
Skenirano: 21. 1. 2015
Oblika: načrt

No comments yet

Dodajte komentar