Skip to content

Nova vas 1963/64 1. razred

17. 03. 2010

Na sliki iz 1. razreda smo od leve proti desni:

– zadaj na klopi stojijo: Toni Knavs iz Nove vasi, Marjan Širaj iz Ravnika, Lado Fabris iz Velikih Blok (oficirski), Toni Malnar iz Nove vasi (že pokojni), Janez Škrabec z Mramorovega, Janko Kovačič s Strmice, Marjan Zalar iz Ravnika, Srečko Intihar s Škrabčega, Jože Anzeljc (menda) iz Nemške vasi, Branko Hribar od Novega pota, Marjan Zakrajšek s Strmice in Zdravko Drobnič iz Nove vasi

– v drugi vrsti stojijo: Dušan Rot iz Benet, Berta Anzeljc s Hudega vrha, Dragica Pakiž iz Benet, Dragica Šega od Fare, Mateja Marinček z Velikega vrha, Vojka Škulj s Škufčega (se mi zdi), Ivanka Zakrajšek od Krampelj (že pokojna), Miloš Nestorovič Iz Velikih Blok (že pokojni) in ravnatelj Franc Čebohin

– sedimo: Katka Maučec iz Nove vasi, Jana Đurašković iz Velikih Blok (oficirska), Marta Pirc iz Velikih Blok, učiteljica (ki smo ji takrat rekli tovarišica) Brona Žurga s Studenca, Boža Jakopin iz Velikih Blok, Mojca Škrabec iz Nove vasi, Hedvika Ponikvar iz Nove vasi in Davorina Čebohin (ravnateljeva hčerka, ki se je z nami samo slikala)

Priimki so seveda dekliški, večina se nas je odselila iz rojstnega kraja.
Boža, 25. 2. 2010

Datum: pomlad 1964
Kraj: Nova vas
Avtor: Jože Žnidaršič st. (dopolnjeno 2. 2. 2011)
Zbirka: Boža Toni
Skenirano: 23.2.2010

13 komentarjev leave one →
 1. Breda permalink
  17. 03. 2010 09:45

  Na sliki tudi jaz prepoznam Božine sošolce. Tovaršica Brona je bila tudi moja razredničarka.

 2. janez permalink
  18. 03. 2010 06:49

  Moški na sliki -ravnatelj je moj prvi trener nogometa. Za klicanje ni uporabil glas , ampak je samo zapiskal na piščalko in vsi smo pritekli do njeha.

 3. Marija permalink
  18. 03. 2010 10:36

  Na vsaki starani tovarišice sedita učenki s pričesko, ki smo ji rekli ”rolca”. To se je nekako dvignilo lase malo zavilo, potegnilo nazaj in pripelo ”prpencem”, ki je bil zelo dragocen, saj se jih je težko dobilo.

 4. Marjeta permalink
  18. 03. 2010 16:23

  Boža, kdo ti je naredil rolco? 🙂

 5. Boža permalink
  18. 03. 2010 22:19

  Tako lepo rolco mi je seveda naredila mama vsak dan za v šolo. Marija je zelo lepo opisala, kako se jo naredi. Kadar je bilo še bolj praznično, pa mi je okrog ‘prpenca’ zavezala še mašno.

 6. belorepec permalink
  20. 03. 2010 08:18

  V zvezi z razgovorom včeraj,

  Boža mislil sem na Hribar Branka, ki je na sliki zelo podoben mlajšemu izmed bratov Lipovec s Hudega vrha.
  Je pa še nekaj zanimivega. Ne vem če se spomniš, da sem nekoč( niti ne vem ob kakšni priliki) razlagal o dekletu, moji sošolki s Krampelj, katerega nismo mogli locirati. Ivanka Zakrajšek, za katero praviš, da je pokojna, bi vsaj po podobi morala biti njena sestra.

 7. 20. 03. 2010 15:16

  Rolca!

  Isti dan kot zgornja fotografija je nastala še ta, ki bolj podrobno prikaže, kaj je to “rolca”.

 8. Boža permalink
  20. 03. 2010 15:31

  Belorepec, ne vem, če je bil Branko Hribar kaj v sorodu z Lipovcovimi s Hudega vrha. Sošolka Ivanka pa mislim, da je imela starejšo sestro, ki je bila kasneje poročena v Velike Bloke. Ali pa je bila njena soseda. Se bom natančno pozanimala na Blokah.

 9. Boža permalink
  20. 03. 2010 19:13

  Rolca je bila najbrž predhodnica irokeze 😉

 10. Marija permalink
  20. 03. 2010 20:10

  Vidim, da sta bili pravi lepotici z umetelno frizuro.

  Rolca je bila praktična rešitev. Dolgi lasje, ki so bili po čelu in so silili v oči, so kvarili vid, torej jih je bilo potrebno umakniti iz čela.

  Samo ime rolca izhaja iz besede zrolati – zviti. Res se je lase zrolalo, oziroma šopek oddeljenih las zvilo.
  Lahko bi se reklo, da je bila to predhodnica irokeze, ker se je rolca naredila iz las na vrhu glave prav tako kot sedaj irokeza. Če bi lase s cukreno vodo utrdili, da bi stali pokonci, bi imeli irokezo.

 11. Vilma permalink
  22. 03. 2010 22:10

  Slučajno se mi je odprla ta stran, ko sem iskala neke podatke. Zelo zanimivo in vsaka čast Milošu! Marsikdo iz teh slik mi je povrnil spomine na otroška leta.
  Tu ob Božini sliki sem se kot učiteljica zelo zamislila….Koliko ponavljavcev je bilo takrat???
  Kajti Božini sošolci so bili tudi moji: Lado Fabris, Janko Kovačič, Dragica Šega, Vojka Škulj, Ivanka Zakrajšek, Miloš Nestorovič…Vsaj teh se zelo dobro spomnim in so tudi na moji sliki.

  Ivanka Zakrajšek ima zagotovo starejšo sestro, pozabila sem ime…

  Miloš! Vse pohvale!!!
  Verjetno se bom na to stran še kdaj vrnila. Veliko uspehov pri urejanju te dediščine ti želim. Poznala sem tudi tvojega očeta. Do njegove upokojitve sva bila kolega v Cerkniški šoli.
  Vilma

  • 22. 03. 2010 22:24

   Vilma, hvala za pohvale. Godi! Dobro pa se mi zdi predvsem, da sem s to stranjo naredil že kar nekaj veselja. Vsi odzivi so zelo pozitivni.

   Prosim te, da če le moreš, dopolniš kakšno objavljeno fotografijo še s podatki o ljudeh, dogodku ali kraju. Pa malo pobrskaj doma za fotografijami, ki so nastale tja do 70. leta.

 12. Breda permalink
  23. 03. 2010 10:08

  Moram odgovorit Bločanki Vilmi, da je na Božini sliki nekaj takih, ki so bili tudi moji sošolci, pa čeprav sem hodila za njo kar 3 leta. Ivanka Zakrajšek je imela tudi mlajšo sestro, ki je bila moja sošolka. Ime ji je bilo Nada, sedaj pa je poročena s Žurga Dušanom. Njena starejša sestra, Dragotova sošolka, pa mislim da je bila Cvetka.
  Miloš, tudi pri meni bi se našla kakšna slika iz šole, samo če nismo premladi, ha, ha.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: