Skip to content

1936 Cerknica – Plošča na Placu

18. 06. 2010
tags: , ,
by

Pri lipci na Placu

Pri lipci na Placu so tri osebe, dve ženski in moški. Ženski sta prijateljici: leva je Fani Povšnar, desna pa Mima Turšič. Moški je  zaenkrat še nepoznan, še najbolj verjetno pa je, da je Cerkničan.

____________________________________________________________

Breda S. je napisala:

Za Fani vemo, da je bila Povšnarjeva, ne vemo pa ali pred poroko ali po poroki. Najbrž je bila doma iz Cerknice, po poroki je  živela na Rakeku. V Cerknico se je preselila zopet potem, ko je šel mož France, ki je bil železničar, v pokoj. V Cerknici sta stanovala v Šegovi hiši (za današnjo trgovino).

Mima pa je bila uradno Marija  Turšič. Bila je glasbenica, igrala je več inštrumentov (harmoniko, violino, citre, harfo), v glavnem, kar ji je prišlo pod roko. Stana pa je igrala samo kitaro in se ukvarjala s športom. To sta počeli v času, ko je Sežonova Ivana furala s konji les iz gozda in še marsikaj drugega…in druge ženske delale na njivah z motiko v rokah in z ruto na glavi…

V ospredju je lipa z obodom iz kamna, ki je isti kot  danes. Kamni so postavljeni prav tako, kot so še sedaj. Na srednjem, spodnjem, nekoliko ožjem in svetlejšem kamnu lahko zaslutimo letnico 1648.  Pri lipi je spominska plošča, posvečena kralju Petru II. Izgleda, da je bila vgrajena v zgornji del ograje, ki obdaja lipo.

Za trojico stojita dva moška v plaščih pokrita s klobukoma. Na levi strani so še tri starejše ženske postave. Pokrite so z rutami.  Izgleda, kot bi šle iz cerkve.

V ozadju je dobro vidna Turšičeva delavnica, ki je stala na Taboru.  Pokrita je s pločevino. Hišica je nekoliko spremenjena glede na fotografijo Pust na Placu. Na pročelju je napis Turšič, na desnem zidu brez oken pa so nalepljeni plakati. Prav žal mi je,  da jih ne moremo videti podrobneje. Iz njih bi lahko razbrali, kaj se je takrat dogajalo v Cerknici.

Plošča s posvetitvijo kralju Petru II je vidna na tej fotografiji, na žalost pa ni dovolj ostra, da bi lahko prebrali celotno besedilo.

V knjigi “Tone Kebe, Cerknica in njeni ljudje, samozaložba, 1994″ piše:

23. marca so na mestu stare lipe (vsajena je bila 1644, razpokano pa so podrli v začetku leta 1923, torej je bila stara 279 let) vsadili novo lipo in zraven nje v kovinski škatli zazidali kratek potek takratnih razmer.  (Še  v istem letu, v septembru so lipo poimenovali po kralju Petru II, ki je bil rojen 6. septembra 1923). Marmorno pološčo s posvetilom kralju Petru II. so blagoslovili pozneje…

V zvezi z  lipco na Placu je še nekaj skrivnosti. Na fotografiji Pust na Placu lipa raste drugje, veliko bliže mali hišici, v kateri so imeli bratje Turšič delavnico, na tej fotografiji pa je ni več.  Je še drobna, kar pomeni, da je bila vsajena le nekaj let pred nastankom fotografije. Kaj pa če so jo presadili?

Na podlagi do sedaj objavljenih fotografij sklepam, da je na tej fotografiji tretja lipa, ki stoji še danes. Iz novo odkritih fotografij bomo ugotovili še kakšen podatek, zaenkrat pa je še najbolj verjetno, da so bile tri lipe:

1648

1. Stara lipa je bila vsajena 1644. Vidimo jo lahko na razglednici. Podrli so jo v začetku 1923, verjetno je bil vzrok poškodovanost. Kamniti obod je manjši in drugačen od današnjega. Verjetno je isti le tisti z vklesano letnico 1648.

2. Druga lipa je bila vsajena 23.3.1923. Kebe sicer piše, da na isto mesto, na fotografiji Pust na Placu pa je tam ni, ampak bliže Turšičevi hišici. Na izrezu fotografije je videti, da je imela kamniti obod, kjer se bil spodnji del lahko enak današnjemu, zgornji venec pa drugačen. Obod ni še imel današnje ograjice.

3. Tretja, današnja  lipa je približno na mestu stare lipe.  V kamnitem obodu je bila vgrajena marmorna plošča s posvetilom.

____________________________________________________________

Odprti ostajata dve vprašanji:

1. Kdo je neznani moški

2. Zakaj je bila nedelja  5. 1. 1936 tako drugačna in poseben dan, da je nekdo datum  prav natančno zapisal na zadnjo stran fotografije.

Izrez

Fani Povšnar, neznanec in Mima Turšič

Cela slika

Sonce je nizko in na levi strani, ni pa še zašlo, kar kaže na popoldansko uro.  Na desni celo vidimo senco ograjice, ki obdaja lipo.

Od maše?

Gredo ženske od maše? 5.1.1936 je bila nedelja.

Zadnja stran

Cerknica 5.1.1936

Kraj: Cerknica
Datum: 5. 1. 1936
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 15. 5. 2010
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Tina permalink
    22. 06. 2010 15:35

    Lipca je tu se zelo tenkcana.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: