Skip to content

1959 Begunje – Silvestrovanje v zadrugi

25. 07. 2010

Stavba zadruge v Begunjah je morala biti končana ravno v tistih letih. Begunjci so se dogovorili in priredili silvestrovanje v novih prostorih. Menda je bilo zelo zabavno.

Na silvestrovanju je bil tudi Vinko z mojo mamo. Otroci smo bili strašansko začudeni, kako, da se gredo zabavat. Izraz Silvestrovanje sem prvič slišal.

____________________________________________________________

Za mizo z leve sedijo: zakonca  Jože in Ančka Mrak iz Kurje doline, Silvana in Ivan Lah, Matičičeva gospa, Zdenka Meden – mama od Ladi, Janez Rožanc iz Selščka, neznana, Nared iz Dobca, neznana, harmonikaš Janez Kranjc iz Topola.

Zadaj stojijo z leve: kitarist Franc Obreza iz Selščka, žena Janeza Kranjca iz Topola in Janez Rožanc iz Begunj.

Prostor so okrasili z zelenim smrečjem. Oprema je bila bolj skromna. Sedeli so na klopeh, mize so bile bolj za veselico, na steni pa celo visi gola žarnica. Prepričan sem, da jih to ni motilo in na fotografijah izgledajo veseli, zadovoljni in razpoloženi.

Vinko je fotografiji napravil s flešem. Ne verjamem, da je imel z njim veliko izkušenj. Nastavitve je verjetno bolj uganil in – posrečilo se je.

Za harmonikaša je jasno, da je Janez Kranjc iz Topola.  Ko sem bil majhen, je harmonikaš in Janez Kranjc pomenilo eno in isto. (približno tako, kot slikar in Lojze Perko).

Objema ga gospa, ki je na prvi sliki v kotu za levo mizo.  Na sredini je Dedek Mraz, ki ga je narisal na obisku na šoli Miki Muster. Potem so proti levi še Kovačev Slavc (Meden) iz Begunj in Bajten Janez (Turšič) iz Bezuljaka. Gospe med njima nismo prepoznali.

V ta papirček je bil zavit kos filma s tema posnetkoma. Sedaj že znamo ceniti tudi takšne skope podatke. Vseeno ne vem, katero letnico je vpisal. Je šlo za silvestrovanje 58/59 ali za 59/60? Prva letnica je bolj verjetna.

Pri iskanju imen sta mi pomagala Mile in Janez!

Kraj: Begunje
Datum: 31.12.1958
Avtor: Vinko Toni
Zbirka:
Vinkotov kufr
Skenirano: 19. 6. 2010
Oblika: negativ film 120

____________________________________________________________
Dopolnil 26.7.2010
Fotografiji sta bili napačno, zrcalno obrnjeni. Popravil sem jih in ustrezno spremenil besedilo.

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: