Skip to content

1962 Cerknica – Otvoritev gasilnega doma

18. 08. 2010

Sprva  je bilo gasilsko orodišče v Urbancovem taboru. Ker je postajalo premajhno, saj se je nabavljala vedno novejša oprema in tudi gasilni avto,  so se gasilci odločili zgraditi nov gasilni dom poleg “Štalce” na Mali gasi. Slika prikazuje odprtje takrat novega gasilnega doma na Mali gasi leta 1962.

Odprtje novega gasilnega doma je bilo za tiste čase pomemben dogodek, saj je pri njem sodeloval predsednik skupščine občine Cerknica g. Jože Telič.  Na častnem odru, kjer je imel otvoritveni govor Lojze Gogala  so bili še: prej omenjeni Jože Telič, France Petan, Janez Ronko ter predstavniki pionirjev Nataša Logar, Jože Mele in Janez Žnidaršič.

Na desni v ozadju je možakar, vidijo se le sivi brki. Tudi on je star gasilec. Najbrž je Pocin – Otoničar, ki je bil doma iz hiše ob potoku pri mostu. Pred vojno je bil cerkniški župan. Do leta 1960 je bil predsednik gasilskega društva.

_________________________________________________________

Janez Ronko mlajši

Pri odprju je navzoče pozdravil najstarejši živeči gasilec Janez Ronko star 86 let. Oblečen je bil v svojo prvo slavnostno uniformo, ki se je razlikovala od tistih, ki so bile v rabi v takratnem času. To uniformo mu je Micka (njegova hči) lepo uredila in ker smo že prej vedeli, da tudi najstarejši gasilec pripravlja pozdrav v starinski uniformi, smo z radovednostjo čakali ta trenutek in ta pozdrav.

France Petan

To je pa gospod France Petan, ki je imel v tistem času pomembno funkcijo v slovenski gasilski organizaciji. Veseli bomo podrobnejše informacije o g. Petanu. Vem, da je bil sicer doma iz bližine Brežic in da je bil zaposlen na Brestu.

Alojz Gogala

Lojze Gogala je bil predsednik Gasilskega društva Cerknica v letih 1960 d0 1964, toraj v času izgradnje gasilnega doma na Mali gasi. Kot predsednik je imel pomembno vlogo pri izgradnji. Koordiniral je prostovoljno delo gasilcev z delom, ki ga je opravljalo podjetje Gradišče iz Cerknice. Usklajevalne sestanke je opravljal mnogokrat kar v trgovini Peko, kjer je prodajal čevlje.

Kraj: Cerknica
Datum: 1962
Avtor: neznan
Zbirka: Bernarda Petrič
Skenirano: 3. 8. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: