Skip to content

1960 Vrhnika – Ostrnice na razglednici

17. 08. 2010

˝Joj kako sem bil vesel te razglednice, boljšega mi ne bi mogla poslati. Ga ni bilo denarja ali stvari, ki bi je bil tam doli bolj vesel. «

Tako je vzkliknil tast, ko sva skupaj brskala po upognjenih starih fotografijah in iskala stare slike in z njimi povezane  spomine. To razglednico mu je pisala sestrična Milena (naša znanka iz šolske fotografije: Stari trg 1952/1953 3. razred – najbolj desna v prvi vrsti), ko je služil vojsko, ki je takrat trajal celi dve leti, na bolgarski meji v kraju Visočka Ržana.
____________________________________________________________

V dolgih mesecih odsotnosti od doma – marsikateri fant je z odhodom v vojsko prvič zapustil domačo grudo – so bili mladi fantje lačni novic od doma. Bržkone se je skrivoma utrnila tudi kakšna solza med prebiranjem pošte  iz domačih krajev. Nič kolikokrat so skrbno prebrali vsako napisano vrstico. Ta razglednica pa ni prinesla samo kratke novice od doma, da so domači  v redu. Prinesla je tudi  pogled na ljubljeno Loško dolino, posejano s številnimi ostrnicami, ki jih je Jože do vojske že nešteto zasadil in obdel. Imel je kaj pokazati svojim sotrpinom in s ponosom jo pokazal od kod prihaja.

Na originalni sliki je podoba Pudoba s cerkvijo sv. Jakoba nekaj majhnega,  zamegljenega v ozadju. Malo na desni je zamegljena stavba (“pudobski hotel”), ki je na originalu sploh ni opaziti . S pomočjo sodobne tehnologije  podobe na stari fotografiji dobijo čisto drugačno, jasnejšo podobo in nam počasi a vztrajno odstirajo tančice naše preteklosti in hkrati obudijo številne  spomine.
Polja so prekrita z ostrnicami – prva košnja je obdeta. Za njimi sta Marof in Gaber v ozadju pa goli Nadleški hrib.  Kako lepa je bila dolina prekrita  s toliko ostrnicami!  Starejši še vedo koliko znanja in truda je bilo potrebno za vsako izmed njih. Med mladimi  je vedno manj takih, ki to opravilo še obvladajo.  Pa tudi volje in potrebe po tem ni več. Sodobni načini sušenja sena  in naglica sta glavna krivca, da ostrnica, včasih stalnica naših polj, postaja iz leta v leto  redkejši pojav. Da nanjo ne bi prehitro pozabili, so ji občinski možje namenili tradicionalno prireditev, ki se vsako leto v zgodnjem poletju odvija na Zagradnih njivah pod naslovom “V deželi ostrnic”.
Del vasi  Vrhnika. Markantna hiša na skrajni levi je Adolfova hiša, kjer je bil tudi mlin. Še malo bolj desno, kar fotografija ni zajela, pa je ob gozdnem robu stala še njihova žaga. Na desni pa se lepo vidi cerkev sv. Frančiška Ksaverja.
Takole izgleda celotna razglednica. V daljavi so Flegarce, nad njimi pa  Javorniško pogorje.
Vsebina razglednice pove bolj malo, le to, da so doma visi v redu. Tudi tolažba, da je pred njim le še “nekaj” mesecev ni bila kaj prida, se mi zdi. A podoba domačega kraja prekrita z ostrnicami prejeta v augustovski vročini,  je bila tisti pravi balzam za  osamljeno dušo tam daleč na meji naše nekdanje domovine.

Kraj: Vrhnika
Datum: 1960 ali prej
Avtor: neznan Jože Žnidaršič1
Zbirka: Jože Urbiha, st., Podgora
Skenirano: 2. 8. 2010
Oblika: razglednica


1 sprememba 19.10.2012


2 komentarja leave one →
  1. Janja Kozarka permalink
    20. 08. 2010 20:32

    Ob drugi sliki sem NAPAČNO zapisala: “Na originalni sliki je podoba Pudoba s cerkvijo sv. Jakoba …” Ta vas je Viševek s cerkvijo Marijinega nebovzetja. Če dobro pogledate se vidi celo pokopališče. Pudob se v obrisu skriva za Viševkom. Cerkev v Pudobu pa je skrita v največjem drevesu v ozadju.

  2. 19. 10. 2012 10:53

    Prispevek sem dopolnil. Ugotovili smo avtorja fotografije.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: