Skip to content

1940 Cerknica – Kaplanija

21. 08. 2010

Pred nekaj meseci za cerkniško kaplanijo niti vedel nisem. Počasi se je skrivnost razkrivala in prišli smo do fotografije, ki kaže, kakšna je bila s ceste. Tako za nekatere ostale fotografije lahko ugotavljamo, ali so nastale pred kaplanijo ali ne.

Pri Starihslikah nam  vsaka rešena uganka prinese tri nove. Kakšna pa  je bila kaplanija od zadaj?

Fotograf je Alojzijo Zgonc dohitel  na klancu pod kaplanijo. Šla je proti domu, na klic pa se je obrnila. V temnem plašču je elegantna,  vitka in vzravnana, okrog vratu ima nekaj krznenega. Obuta je v všečne škorenjce. Pokrivala ne morem določiti. Čez levo roko ima torbico v desni pa kovček, ki je pri obratu telesa zanihal.  Od kje se je vračala v zimskem popoldnevu? Se je v Cerknico pripeljala?

Kovčki  so bili takrat  iz kartona in veliko manjših dimenzij. Takrat jim še niso rekli “ročna prtljaga”.  Primerljiv današnji kovček je velik, neroden in pretežak, da bi ga ženska nosila.  Koleščki so danes pri kovčku skoraj pravilo.

Fotografija mi je všeč. V sebi nosi nekaj, kar ne znam opisati. Vsebina, zgodba  prekrije tehnične  pomanjkljivosti. Tehnično je slaba: neostra, stresena, vinjetirana,  postrani, prežgana…  Malo nam je pa vseeno žal, ker ne moremo razbrati več podrobnosti.

____________________________________________________________

Pred kaplanijo je bil tlakovan jarek. Glavni vhod je bil nekoliko dvignjen nad cesto. Ograja je bila kovinska ali morda celo lesena.  Vrata so bila polkrožna s kamnito kolono. Celoten vhod je moral nastati v istem obdobju, kot pri gostilni Zgonc. Zelo sta si podobna.

Na fasado je bila pritrjena tabla a žal napisa ne moremo razbrati.

Otrocis se s sankanja vračajo domov. Starejša deklica ima seboj sestrico. Pridružila se jima je prijateljica s torbo. Vse tri so v krilih.  Fotograf je poklical Lojzko, pa so se hkrati z njo obrnile še punce.

Zima in sneg je. Cesta je “tala” in  nekoliko poledenela.  Mogoče je samo razmočena in blatna. Os strani, v senci se je obdržal  sneg.

Lipca na Placu  je drobna, kamen ob Kravanjevi hiši pa je ostal tam do šestdesetih let.

Kraj: Cerknica
Datum: neznan, verjetno v tridesetih letih.
Avtor: neznan
Zbirka: Igor Kramar
Skenirano: 18. 8. 2010 Igor Kramar
Oblika: digitalna

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: