Skip to content

1937 Dolenja vas – Pri vojakih

8. 09. 2010
by

Fantje so šli k fotografu po spominček, ki so ga lahko poslali domov. V bližini vsake kasarne je bil fotograf, ki je imel veliko strank ob vsakem “izlazku u grad”.  Vojaki so z obiskom fotografa preganjali dolgčas, zato je bila pred vrati ateljeja vedno gneča.

Fotograf se je nezahtevnim strankam hitro prilagodil. Naštudiral je dve ali tri poze – za enega vojaka, par in za skupinico, potem pa je stranke hitro poškljocal, preden so mu ušle nazaj v kasarno ali bližnjo gostilno. Nekateri fotografi so si omislili celo kulise. Takšna kulisa je tudi na tej fotografiji. Fantje so se slikali v letalu, saj so bili letalci. Po svojih izkušnjah pa mislim, da je čisto možno, da letala sploh niso videli od blizu.

V mojem času služenja pri vojakih (konec sedemdesetih let), kulis ni bilo več, zato pa je fotograf vneto montiral portrete  v naprej izdelane okrasne obrobe. Bolj, ko so bile obrobe kičaste, večje povpraševanje je bilo po njih.

Služenje vojaškega rok in fotografija ne gresta preveč vkup. Spomnim se, kako  me je vojaški fotograf za vojaško knjižico fotografiral ob prihodu v vojsko. Fotograf ni dobro vedel niti tega, na kateri strani fotoaparata je objektiv.

____________________________________________________________

Janez Petrovčič iz Dolenje vasi. Objavili smo že njegovi dve  fotografiji “štelnge” (prva, druga).
Beograd, Banjica, 1936 – 1937. Tam je letališče in z njim letalci.

Takoj se mi je postavilo vprašanje: koliko časa so služili vojaški rok?

Kraj: Banjica
Datum: 1939
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Gornik
Skenirano: 17. 3. 2010
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: