Skip to content

Cerknica 1953 – Pred šolo

9. 09. 2010

Slika šolarjev ob zaključku obveznega šolanja (4 razredi osnovne šole in 4 razredi nižje gimnazije – danes osmi razred) je bila posneta pred šolo na Veliki gasi v Cerknici 1. 7. 1953 v šolskem letu 1952/1953. Isti razred maturantov obveznega osnovnega šolanja je slikan tudi ob mali maturi pred gostilno Pri Zgoncu.

Na sliki je vidna še precej neugledna zunanjost samega poslopja in  stare kamnite stopnice, ki so jih kmalu po nastanku te fotografije podrli in naredili bolj praktične. Prav tako so obnovili šolsko poslopje in zadaj prizidali dve novi učilnici. Za levim oknom je pisarna upravitelja, za desnim oknom pa učiteljska zbornica.

Imena vseh si sledijo s od leve proti desni:

  • v prvi vrsti sedijo: Jože Verbec, Slavka Mlinar – Gornik, Jože Kristen (upravitelj),Roza Bolha, Sonja Verbec in Janez Zajc;
  • v drugi vrsti: France Mele – Vrbec, Vojko Harmel, Andrej Zgonc, Franc Mele – Jagenški, Vida Švigelj, Vika Žnidaršič – Tornič, Tilka Korošec, Hema Mekinda;
  • v tretji vrsti: Tone Martinčič, Jože Švigelj, Jože Kebe, Pavel Tomšič, France Košnik, Janez Škrlj, Danilo Mlinar, Ljerka Zagorjan, Breda Tomšič in Simona Sežon – Rudolf;
  • zadnja vrsta: Janez Otoničar, Anton Žnidaršič in Janez Žumer.

Manjkata: Jože Mrak in Janez Grafenauer.

_________________________________________________________

Od takratnih učiteljev sta živi le še Slavka Mlinar – Gornik, ki živi na Rakeku in Sonja Verbec, ki je v Domu starejših občanov v Cerknici.
V tem razredu so bili učenci rojeni med leti 1937 in 1939 zato, ker je bilo osnovno obvezno šolanje med 2. s.v. prekinjeno in se je nadaljevalo po osvoboditvi; zato so popolnjevali razrede s šolarji različnih starosti.
V zadnji vrsti stoji Janez Žumer, pod njim pa Ljerka Zagorjan, ki mi je izdatno pomagala zbirati podatke o nastanku te slike in imenih prisotnih.

Kraj: Cerknica
Datum: 1. 7.  1953
Avtor: neznan
Zbirka: Aleksander Zgonc
Skenirano: 14. 4. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: