Skip to content

1947 Cerknica – Obdarovanci Rdečega križa

11. 09. 2010

Slika je bila posneta kmalu po 2. svetovni vojni pred prodajalno čevljev v Žumrovi hiši v Cerknici. Prikazuje obdarovance Rdečega križa. Z leve strani stojijo starejše ženske, prav desno pa Lojze Gogala, ki je po vojni deloval v različnih funkcijah pri Rdečem križu. Otroci in ženske imajov rokah darila Rdečega križa.

Prisotni na sliki se niso mogli povsem pripraviti na fotografiranje. Verjetno so jih na hitro postavili pred fotografa, pa najsi so to hoteli ali ne:

 • Na napisu, ki ga držita dva fantka je namreč na hitro napisano RKS CERNICA – manjka črka K.
 • Prav tako je narobe obrnjena slovenska zastava, saj je zvezda obrnjena navzdol in bela barva je spodaj.
 • Improvizirana je tudi zastava Rdečega križa, saj sta na beli rjuhi z bucikami pripeta dva rdeča trakova. Pa tudi oglasna deska v levem zgornjem kotu je precej neugledna.

Da je bil dogodek bolj slavnosten, so podelitvi prisostvovali tudi predstavniki pionirske ogranizacije. Ti so oblečeni bolj slavnostno.

Kljub oktobru so fantje še v kratkih hlačah z obveznimi žabami, ki smo jih vsi sovražili. Slabo so oblečene tudi punčke in ženske.  Zanimivo pa je, da ima čevlje očiščene samo Lojze Gogala.

Fotografija odraža takratni čas. Močno so se še poznale posledice vojne. Večina truda je bilo usmerjenega v preživetje,  izgled ni bil tako pomemben. Stvari so bile improvizirane. Na oglasni deski v desnem kotu ni reklamnih sporočil ali vabil na prireditev. Z risalnimi žebljički sta pritrjena dva tiskana obvestilna lista.

Rdeči križ je ustanovil Henri Dunant (1828 – 1910), švicarski mirovnik in humanist. Dunantu se je kot očividcu bitke pri Solferinu v Italiji, kjer je videl ranjene vojake brez vsake pomoči, porodila zamisel, da bi ustanovil organizacijo, ki bi nevtralno pomagala vsem ranjenim vojakom. Zamisel je uresničil v obliki organizacije Rdečega križa. Znak organizacije je barvno narobe obrnjena švicarska  ( Dunant  je bil Švicar) zastava. Rdeči križ je v letih od ustanovitve močno razširil svojo dejavnost.

___________________________________________________________

Skrajno leva je Zajcova mama z Male gase. Zdaj živi v njeni hiši družina Babić. Ostalih žensk in otrok ne prepoznam.
Zastavo Rdečega križa ponosno drži Milka Kranjc, ki živi v Kopru. Nisem čisto prepričan a menda je desno poleg nje Vera Drenik.

Kako malo vemo že za nekaj let nazaj! Dobrih 60 let je od nastanka tega posnetka, pa oseb že ne prepoznamo več.

V desni izložbi je ročno izdelan plakat (takšnih ni več) z napisom: “KO Rdečega križa Cerknica priredi v proslavo tedna RK 5.okt ob 4h v domu….”. Naprej je napis zakrit.

Iz drže lahko sklepamo, da  naj bi otroke zeblo. Fotografija naj bi bila  posneta enkrat v začetku oktobra, ob Tednu otroka. V levi izložbi pa na plakatu piše TEDEN ČISTOČE.

Na steklu leve izložbe je videti obrise odpadlih črk napisa DOBRA OBUTEV JE NAJCENEJŠA, na steklu desne izložbe pa je pisalo KUPUJTE SAMO DOBRO OBUTEV. To besedilo je dal Lojze Gogala napisati, seveda z drugačnimi črkami, na stekla izložbe tudi potem, ko je bila v tej trgovini prodajalna čevljev Peko.

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 16. 8. 2010
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Janja Kozarka permalink
  11. 09. 2010 08:30

  Res se ogromno pozabi. A koliko lahko izveš ali prikličeš iz spomina, če si vzameš malo časa in podrobno pogledaš samo eno fotografijo, mar ne?

 2. dusangogala permalink
  9. 03. 2012 17:19

  Na tretjem segmentu je prve na desni strani plakata Marinka Kralj, ki živi v Lyonu.

Dodajte komentar

%d