Skip to content

1935 Cerknica s Kamne gorice – razglednica

26. 09. 2010
tags: ,
by

Najbolj priljubljen pogled na Cerknico se je razprostiral s pobočja Kamne gorice. Slikarji  in fotografi so se pogosto postavili tudi pred kapelico, na stari cesti proti Rakeku, a zdi se, da je ta punkt razkrival več.

____________________________________________________________________

Trg se v naslednjih dvajsetih letih, do takrat, ko smo si ga prvič vtisnili v spomin mi, sedaj starejši meščani, ni prav veliko spremenil. S vseh strani je obdan z njivami in travniki, pred nami opazimo ograde, do katerih so vodile kamnite poti. Tu smo se med počitnicami potikali s starimi bicikli, mnogi vrstniki so tod še pasli govedo, kurili smo ogenj in pekli koruzo.

Poleg znamenitega tabora in župnišča z gospodarskim poslopjem, vidimo znano gručasto naselje. Hiše so skrite med sadnim drevjem, v ozadju vidimo jezero in Javornik, po katerem teče meja z Italijo.
Osamljeni kozolec stoji v predelu, ki mu še danes pravimo Videm (videm = cerkveno posestvo). Ta del mesta so pozidali sredi šestdestih let, ko se je pričelo prebivalstvo zaradi razmaha industrije seliti v Cerknico.  V tem času so med sedanjo Notranjsko cesto in “novo cesto” na Rakek le njive.
Na Ločicah vidimo večji zgradbi, ki sta najbrž predhodnici kasnejše tovarne Brest. Lesno podjetje je leta 1936, torej približno  v času nastanka  te fotografije,  ustanovil Franc Šerko, žago  pa tri leta kasneje Alojz Kranjc. Leta 1946 so bile, skupaj s še nekaterimi drugimi obrati, nacionalizirane in združene v Državno lesno industrijo Cerknica.
Na zadnji strani je žig fotografa Stanka Ribnikarja iz Ljubljane.

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: Stanko Ribnikar, Ljubljana
Zbirka: Aleksander Zgonc, Zbirka fotografij Tujsko – prometno društvo za Notranjsko
Skenirano: 14. 4. 2010
Oblika: razglednica

2 komentarja leave one →
  1. Tina permalink
    26. 09. 2010 22:49

    Cerkev ravno taka, kot zdaj, vse ostalo pa cisto drugacno. Bojan, se dobro da si napisal, kje je kaj, ker sama bi tezko pogruntala.

  2. 27. 09. 2010 19:10

    Na drugem izrezu je levo zgoraj cerkev na pokopališču, cesta proti Jezeru in drevored hrušk ob njej.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: