Skip to content

1956 Cerknica – Štiri maškare

3. 11. 2010

Otroci, verjetno pa tudi starejši, smo vsako leto komaj čakali Pusta.

Slika je nastala daljnega leta 1956. Vesele maškare stojijo pred Pogačnikovo hišo na Placu. Z leve proti desni so: Nane in Biba Tekavec, Peter Ribič in Miljana Turšič. Pred Miljaninimi nogami je taleč se kupček snega.

____________________________________________________________

Vrata Pogačnikove hiše so še ista, kot pred 55-leti ob nastanku slike. Le da so prebarvana. Tudi fasada hiše je ista, vendar je  danes tudi ta obnovljena in prebarvana. Vedno  sem pred to hišo občudoval pločnik iz malih kvadratkov. Še danes, ko grem mimo, jih pogledam. Poštni nabiralnik “kaslc” na levi strani slike je bil rdeče barve, z belo obrobo. Vratca za praznenje je imel na desni strani. V ta nabiralnik s(m)o mulci včasih pozimi nabasali sneg. Morda imajo otroci še danes tako navado; težko bi rekel, da ne. Še danes je na Pogačnikovi hiši poštni nabiralnik, le da je modernejše oblike in rumene barve ter pravilno pritrjen in ne tako postrani kot ta ob nastanku slike. V tej hiši so bile v preteklosti različne trgovine, zdaj pa ni nobene.

Peter je nešemljen v janičarja. Slikan je pred domačo hišo. Danes živi v Ljubljani.

Tudi Miljana je lepo napravljena. Miljana izhaja iz znane cerkniške družine Turšič. Turšičevi, kot je bilo v “Starih slikah” že večkrat omenjeno, so stanovali v taboru na Placu. Miljana se je z možem odselila v Kanado, njena sestra Breda živi v Holandiji, najmlajša sestra Leonida pa na Rakeku.

Družina Tekavec je stanovala v prvi novozgrajeni hiši v Vidmu v Cerknici, kjer je danes “Elektro”. Še ko smo obiskovali osnovno šolo, se je družina Tekavec preselila v Ljubljano. Danes živi Nane v Ribnici na Dolenjskem, odkoder je bil doma njun oče. Njuna mati pa je bila doma v Cerknici.
Z lepo pisavo, in pozorno je napisan podatek o osebah na sliki in kraju fotografiranja. Če bi bil še datum slikanja, bi bilo še boljše.

Kraj: Cerknica
Datum: 1956
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 15. 5. 2010
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 13. 11. 2010 16:21

    Tisti kaslc je zakon. Tam je od vedno. Bo treba pogledati še druge slike, da bomo ugotovili, kdaj se je prvič pojavil.

    Skoraj sem pozabil, da so bili nabiralniki rdeči.

Dodajte komentar

%d