Skip to content

1957 Iga vas – Kuharski tečaj

4. 11. 2010

Objavljeno 22. 9. 2010

Kuharski tečaj leta 1957 v šoli Iga vas.

Ob pogledu na fotografijo in ob podatku, da gre za kuharski tečaj, se mi je najprej porodilo vprašanje, kaj delajo poleg fantje. Tudi vas zanima?

No pa lepo po vrsti.

Zbrani so se slikali pred šolo.

____________________________________________________________

Na sliki so v prvi vrsti z leve:
Ravšelj France, Janez Urbiha – Lahov, Ana Škrbec  (p. Kraševec), Ivanka Lekan ( p. Sterle), Ivan Sterle.

Pa še zadaj z leve:
Miro Plos- Jernusov, Vili Šumrada, Stane Strle in njegov brat France Sterle –Kraščou, Majda Žagar, zadaj Janez Truden (mopedist), Rezka Turk – Matjackova, Mima xx – Puclova, Stane Nelc, Drobnič Ivana, Jože Urbiha (tudi nam poznani mopedist), Ivan Nelc (brat od našega znanca mopedista Jožeta),  Vinko Mulc, in Vinko Plos – Jernusou ,

V šoli Iga vas je bil organiziran kuharski tečaj, kot je bilo takrat v navadi. Dekleta so se ga udeležila še kot mlade punce, običajno preden so se zaposlile. Ana je bila na tečaju stara 19 let.  Tečaj je potekal pod vodstvom glavne kuharice iz Ljubljane  med 18.11. in 11.12. leta 1957. Vsak dan tečaja so se naučile skuhati  po en meni, kosilo ali večerjo. Prvi dan je bila na vrsti večerja z makaronovim mesom, glavato solato, za poslastico pa so spekle vinsko pecivo. Gospa Ana še danes hrani svoj zvezek z zapiski. Po tolikih letih so se nekateri listi že odtrgali, a so še vedno lepo shranjeni med mehkimi platnicami drobnega zvezka. Ker  Ana danes dobro kuha tudi brez njega, ga je bržkone shranila ravno za nas in naše raziskovanje preteklosti.

Ob zaključku tečaja  so udeleženke pripravile licitacijo oz. prodajo izdelkov. V šoli so na ogled in v odkup zložile napečene dobrote na dolgo mizo.  Prišlo je veliko ljudi. Ana se spomni, da je gospod Perušek pokupil veliko. Prišli pa so tudi mladi fantje, da se prepričajo, kako spretne so v kuhinji  njihove simpatije, bodoče izbranke.

____________________________________________________________

Podgurski fantje so pokupili kar nekaj tort. Oni so bili tudi pobudniki, da bi za spomin naredili  kakšno fotografijo. Tako so se na fotografiji  znašli tudi fantje. Žal na slikanje niso povabili vseh udeleženk tečaja. »Ne spomnim se več,  kdo je stal za fotoaparatom, mogoče pa je bil to Berglezov Jože?« se je med pogovorom vprašala gospa Ana. Tega se tudi tast ne spomni več. Se pa spomni, da so se podgorski fantje s slastnimi tortami odpeljali v pudobski hotel in tam vse tudi pojedli.
Prijateljici Ana in Ivanka  s torto.  Lah, fant na levi,  je odločil, da se mora z njimi slikati tudi lepo dekle z majhne slikice.
Slikico lepega, dolgonogega dekleta so postavili na tla pred prvo vrsto. To je dekle iz reklame za spodnje perilo Beti.
Ga. Ana nam je za pokušnjo ponudila recept za kvasovo (kvaševo)  juho, ki se danes le še redko  znajde na krožniku. Je pa zanimiva in okusna. Njen  mož jo je oboževal.
Foto klub Stari trg je bržkone zagotovil razvijanje slike.  Za Foto klub Stari trg vemo, da je deloval v petdesetih letih, več nam pa zaenkrat ni uspelo ugotoviti.

Vir: Ana Kraševec, Stari trg in Jože Urbiha st., Podgora

Dopolnjeno 4. 11. 2010 ============================================================

Podgurski fantje na slikanje niso povabili vseh tečajnic. Zato pa so dekleta sama poskrbela za spomin. Napravile so tole spominsko fotografijo, ki nam jo je z veseljem odstopila ga. Majda Žnidaršič iz Starega trga, ko je prebrala naš prispevek.

____________________________________________________________

Kraj: Iga vas
Datum: 11. 12. 1957
Avtor: neznan
Zbirka: Jože Urbiha st., Podgora
Skenirano: 2. 8. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: