Skip to content

1957 Cerknica – 70 letnica PGD (2)

5. 02. 2011

<–prejšnji prispevek istega dogodka

Kot je bilo že zapisano, so cerkniški prostovoljni gasilci lepo proslavili svoj jubilej, 70 let požrtvovalnega delovanja. Glavni del proslave je bil pred Sokolskim domom v Cerknici, kjer je prisotne nagovoril navišji gasilski funkcionar po položaju v Sloveniji, Matevž Hace.

Takrat je bil predsednik Gasilske zveze Slovenije. Slika je bila posneta ravno med njegovim pozdravnim govorom s terase Sokolskega doma. Poleg Matevža Haceta je prisotne pozdravil tudi takratni predsednik Skupščine občine Cerknica, Jože Telič. Na terasi so poleg govornikov in gasilskih funkcionarjev tudi ženske v slovenski narodni noši. Na dvorišču Sokolskega doma, ki še nima fasade, so postrojeni gasilci v delovnik uniformah in desno zraven njih še gasilci v paradnih uniformah.

Matevž Hace (1910 — 1979) je bil revolucionar, legendarni partizanski komisar in ljudski pisatelj z obširnim opusom.  Najprej se je preživljal kot gozdarski in žagarski delavec v domačih krajih in v Franciji. Po vojni je bil, med drugim, dolga leta predsednik Gasilske zveze Slovenije. V starosti  je bival in kmetoval v Podcerkvi. Pokopan je, tako kot Marička Žnidaršič, Lojze Perko in Franci Strle, pri sv. Martinu v Podcerkvi.

Svoja bogata doživetja iz narodoosvobodilne vojne je nekdanji komisar XIV. partizanske divizije, opisal v zajetnem delu “Iz komisarjevih zapiskov” in še nekaterih drugih. Sicer pa njegovo delo poleg NOB opisuje še družbene razmere pred vojno, izseljevanje, brezposelnost, etnološke vsebine in spominsko snov. V “Vaški kroniki”,  “Tihotapcih”, “Kmetih na prepihu” in nekaterih drugih delih opisuje domače razmere, šege in navade. Za knjigo “Prijatelji in znanci”, ki je nadaljevanje “Kronike Streharjeve družine”, pa je 1975 dobil Kajuhovo nagrado. Največja odlika njegovega pisanja je resnicoljubna ljudska modrost. Skupaj je zapustil 21 knjižnih del.

____________________________________________________________


Gasilci gredo  s Placa po klancu Pod kaplanijo na prireditveni prostor na dvorišče Sokolskega doma v troredih. Gasilski prapor spredaj nosi gasilec Stane Malc, desno poleg njega pa koraka France Meden.Izgled tega klanca se je precej spremenil. Desna stran, kjer je bil Kravanjetov vrt, je povsem pozidana.Stanovanjski blok skrajno levo je dokončan, zgornji pa je še v surovem stanju. Pred Urbancovim taborom (pod zvonikom) se vidi del nekdanje kaplanije, ki so ga kasneje porušili in zgradili “gozdarski” blok.
Na terasi Sokolskega doma so bili še drugi pomembni gasilski funkcionarji. Desno zadaj stoji  Janez Otoničar, takratni predsednik Prostovoljnega gasilnega društva Cerknica. Tudi Janez Otoničar je imel svoj govor.Lipe v ozadju zelenijo še vedno vsako pomlad.
Na sliki sta dva gasilca, ki prikazujeta na Brestovem dvorišču vajo gašenja z vodnim curkom.Lesena stavba na sliki je v požaru 1959verjetno pogorela. Bogatejši časi, ko se je lahko “provizorične” objekte malo bolj uredilo so šele prišli in na žalost že odšli.Gasilca sta fotografu lepo nastavila svoja hrbta. Pa jih prepoznaj po hrbtih, če jih moreš!
Tudi na tej sliki so gasilci s hrbti obrnjeni proti kameri. Gasilci sodelujejo pri vaji gašenja z vodnim curkom. Skoraj bi si upal trditi, da je gasilec v sredini slike v beli srajci Ivan Knap, saj je na mnogih gasilskih slikah oblečen v beli srajci.
Gasilski pozdrav padlim borcem za svobodo pred spomenikom padlim borcem v Cerknici.Gasilca v sredini, ki stojita pred desno špaleto vhodnih vrat Carneluttijeve hiše, sta Tone Hren in France Petrič. Povsem desno na sliki je takratni predsednik Skupščine občine Cerknica, Jože Telič. Osmi z desne pa Janez Otoničar.Desno zadaj je videti še Carneluttijev vrt. Kjer je bil takrat ta vrt, danes sameva hišica nekdane trafike nam vsem v “ponos”.

____________________________________________________________

Klikni za pregled izrezov

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 7. 7. 1957
Avtor: Jože Žnidaršič st. (dopolnjeno 2. 2. 2011)
Zbirka: Gasilsko društvo Cerknica
Skenirano: 23. 11. 2010
Oblika:

<–prejšnji prispevek istega dogodka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: