Preskoči na vsebino

1931 Stari trg – Lavričeve je slikal fotograf V.Bavec

28. 02. 2011

Bratje in sestra Lavrič iz Starega trga. Družinski portret je aprila leta 1931 napravil fotograf Vinko Bavec (odtisnjen žig v spodnjem levem kotu), ki je bil rojen v Markovcu. Rad se je vračal v rodno Loško dolino in napravil prenekatero fotografijo domačinov, srečamo pa ga tudi kot avtorja nekaterih razglednic  iz naše doline.

Le kaj je zapisano na tabli v zgornjem levem kotu slike, piše mogoče “SLOVENCA”???

____________________________________________________________

Poklicni fotograf in trgovec Vinko Bavec se je rodil leta 1899 v številni in revni družini v  Markovcu. Po pripovedovanju je bil svobodomislec ostrega jezika, zato je večkrat imel težave z oblastjo. To je tudi vzrok, da sta  njegova fotografska dejavnost in fotografska zapuščina neupravičeno prezrta.

Leta 1917 so  mladeniča vpoklicali v avstro-ogrsko vojsko. V bojih za severno mejo na Koroškem je bil  1919 hudo ranjen v levo roko.  Izguba leve podlakti ga je zaznamovala za vse življenje. Zelo je bil dojemljiv za jezike, saj naj bi tekoče govoril in pisal madžarsko, nemško, italijansko in srbohrvaško. Tako kot številni fotografi je bil tudi on dober slikar. Poleg tega  je bil  trgovski potnik za večja podjetja: Singer, Grunding in Philips, in to zelo uspešen. Sorodstvene vezi je spretno izkoriščal pri trgovanju.

Leta 1925 se je poročil z Marijo Lovšin iz Sajevca pri Ribnici. Njun poročni portret  je narisal  Lojze Perko. V zakonu so se jima rodili trije otroci.

Invalidnost mu je vse bolj onemogočala opravljati težka fizična dela, zato se je odločil za poklicno ukvarjanje s fotografijo.  Izučil se je v Senovem, kjer je z družino tudi stanoval. Gospodarska kriza je povzročila, da se je  preselil v Rajhenburg (današnja Brestanica), kjer se je kmalu uveljavil kot kakovosten fotograf. Od leta 1929 do 1932 je objavljal fotografije v Ilustriranem Slovencu. Zanj je značilno, da je pod vsako objavljeno fotografijo napisan kot avtor: V. Bavec, Rajhenburg (vtisnjeni žig).

Portretna fotografija mu je bila vseskozi zelo pri srcu. V  obdobju pred vojno je največ fotografiral Brestanico z okolico in »svojo« Notranjsko, na katero je bil zelo navezan.

To  je razvidno tudi iz njegovega medvojnega delovanja. Kljub vojnim razmeram se je ohranilo kar 770 njegovih leica posnetkov, kar ga uvršča med vidnejše fotoreporterje odporniškega gibanja v Sloveniji. Veliko teh posnetkov je prav iz Loške doline.

Po osvoboditvi je Bavec z ženo ponovno začel delati v fotografskem ateljeju v Brežicah. Kot ugleden fotograf in iznajdljiv trgovec je imel kljub težkim povojnim časom dovolj dela. Do svoje smrti 10. decembra 1969 je bil tudi krajevni predsednik koroških borcev za severno mejo.

____________________________________________________________

Je to dekle skrbelo za cvetje pri hiši? Lončnica na notranji okenski polici je čudovita. Dekle je Štefanija – Štefka Lavrič (dopolnjeno 21. 1. 2012)
Nekam mlad za vojaško službo, mar ne? Jaz mu nebi prisodila 18 let. Zato je bolj verjetno ugibanje, da je deček v sokolski uniformi. Proti koncu sokolstva je moralo imeti vse, kar se je dogajalo, vsejugoslovanski izgled, tako so se tudi sokolske uniforme spremenile v kopijo starojugoslovanske vojaške planinske uniforme.Prav lahko pa se tudi motim.
Odkar pišem za to stran, sem pregledala že nekaj škatel  in albumov s starimi fotografijami. Kjer so ohranjene tudi tiste predvojne,  se skoraj zagotovo najde tudi kakšna Bavčeva.  Le dobro poglejte, mogoče imate tudi sami katero izmed njih v svoji zbirki. Prepoznali jo boste po enem od   žigov.

Stari trg, 11.aprila 1931

1362/31

Ugibam;  je možno, da je to zaporedna št. fotografije v letu 1931.

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Stari trg
Datum: 11. 4. 1931
Avtor: Vinko Bavec
Zbirka: Franc Zabukovec, Stari trg
Skenirano: 1. 2. 2011
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Janja Kozarka permalink
    3. 01. 2012 19:29

    Najmlajši na sliki je Janez -Lavrič, ki je odšel služit vojsko v Vršac (Srbija) z rosnimi 15 leti.
    Vir: Franc Zabukovec

    Všeč mi je

  2. Janja Kozarka permalink
    22. 01. 2012 17:44

    Dekle na sliki je Štefanija – Štefka Lavrič.

    Všeč mi je

Dodajte komentar