Skip to content

1966 Lož – Parada avtomobilov

27. 02. 2011

Nekoč so ob vsakoletnem dnevu šoferjev in avtomehanikov 13. julija šoferji in avtomehaniki pripravili avtomobilsko parado. V paradi so vozili osebni avtomobili, kombiji, kamioni in avtobusi. Parada je slavnostno vozila po cerkniški občini. V dobi avtomobilizacije v sedmem desetletju prejšnjega stoletja se je začelo število avtomobilov dvigovati strmeje navzgor. Zato je bila vsakoletna parada iz leta v leto daljša.

Avtomobilska kolona, ki je slikana v Ložu pred Muzejem ljudske revolucije, je usmerjena proti proti Bloški Polici. Prijazni France Ule je fotografu dovolil, da je stopil na balkon njegove hiše in pritisnil na sprožilec.

Danes je Muzej ljudske revolucije v Ložu spremenjen v stanovanjsko zgradbo.

Ker takrat še ni bilo toliko avtomobilov po naših cestah, je ob cesti mnogo gledalcev, ki jih radovedno opazujejo.

____________________________________________________________

V avtomobilih ni videti voznikov, nekateri avtomobili imajo odprta vrata, pa tudi gledalci se sprehajajo med jeklenimi konjički. Kolona je v tem trenutku mirovala. 

Po vsej verjetnosti so poslušali govor pred spomenikom v Ložu.

V Ložu med Muzejem ljudske revolucije in Špelinovo hišo stoji namreč spomenik.

Cesta skozi Lož še ni bila asfaltirana. To cesto so asfaltirali leto kasneje in sicer leta 1967. Ta cesta je zelo obremenjena zaradi vsakodnevnih prevozov materialov, ki jih kupujejo ali prodajajo podjetja v tem delu Notranjske in tudi podjetja iz sosednje države. 

V koloni so avtomobili različnih proizvajalcev in modelov in sicer:

Renault (takrat zelo priljubljen Renaultov model Dauphine), Mercedes Benz, Fiat, Zastava (Fičo), IMV, Volkawagen itn.

Za razliko od danes, ko je srebrna barva “in“, je bilo takrat največ belih avtomobilov.

Neobdelana fotografija

Tudi neobdelana in orumenela fotografija nekaj pove. In sicer o napredku tehnike in tehnologije fotografskih aparatov, ki so tako, kot ostala tehnika naredili ogromen razvoj. Samo mislite si, če bi morali danes nositi razvijati filme in izdelovati fotografije na način izpred petdesetih let. Zato vsa pohvala tistim, ki so takrat žrtvovali čas in sredstva, da so ujeli zanimiv motiv v trenutku, ga posneli tako, da ga vidimo danes in ne bo šel v pozabo.

Kraj: Lož
Datum: 13.6.1966
Avtor: neznan
Zbirka: Janko Vidrih
Skenirano: 13. 12. 2010
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d