Skip to content

1955 Cerknica – Pogreb Farbarjeve Pepce

6. 07. 2011
tags:

Jožefa Kos — Farbarjeva Pepca je umrla 20. 5. 1955, mlada, stara komaj 33 let. Rojena je bila leta 1922, umrla pa je leta 1955. Na njenem pogrebu je bilo precej ljudi, kar priča tudi slika, ki jo je posnel cerkniški fotograf Jože Žnidaršič.

Takrat so umrli ležali do pogreba še doma. Pepca je bila doma na Podpeščenku, nasproti gostilne na Peščenku. Pred vojno so imeli Farbarjevi  hišo pri mostu. Po vojni pa so zgradili novo hišo.


____________________________________________________________

Pogrebni sprevod ravno zavija iz Ceste 4. maja proti Cesti na Jezero, ob kateri je cerkniško pokopališče.

Hiš, ki stojijo na levi strani Ceste 4. maja ni več. Prva na levi je Korčetova hiša. V njej je živel Jože Korče — Korčetov Pepe. Tudi naslednja hiša je Korčetova. V njej je bila pred drugo svetovno vojno trgovina Janeza Lavrenčiča. Nato sledi Kovšcova hiša in za njo je (desno od A-droga) Domicelova hiša. Zadaj sta dve Šerkotovi hiši. V levi je bila po vojni Brestova mehanična delavnica, desni pa so rekli Rdeč kotiček. Hiše na desni strani ceste so ostale nespremenjene. Desna, ki se jo najbolj vidi je Klobčarjeva, levo od nje pa Vrbča hiša.

Zadaj se vidi Šerkotove smreke, ki jih ni več. Zgoraj zadaj pa se kaže še precej gola Slivnica. Takrat je bila električna in telefonska napeljava še na drogovih — na štangah.

Mala deklica, ki s svojega skiroja pred dvoriščnimi vrati Klopčarjevega dvorišča opazuje pogreb bi znala biti Duša Trotovšek, saj Trotovškovi takrat še stanovali v Domicelovi hiši. V blok pod kaplanijo so se preselili nekaj kasneje, ko so bili bloki vseljivi.

____________________________________________________________

Pred krsto gresta duhovnika. Levi je Jakob Turšič, ki je bil takrat župnik v Cerknici. Desni pa je zelo priljubljeni cerkniški duhovnik, svetovljan Janko Špec. Še danes se ga ljudje z veseljem in spoštljivostjo spominjajo, pa je preteklo že 42 let od njegove smrti. Pred duhovnikoma gre ministrant Metod Lampe, ki je kasneje postal duhovnik. Metod je bil več let župnik v Grahovem, prav tako kot Janko špec zelo priljubljen pri ljudeh.
Druga z leve, ki nosi svečo je Minka šubic — Susmanova Minka. Peta z leve, ki prav tako nosi svečo je Meri Šajn.Povsem desni, ki nese krsto je Jože Klančar — Zimcov Jože. Tretji z desne v gasilski uniformi pa je Stane Šajn.Prav v sredini te slike zadaj je Pepcin brat Emil, ki gre za belo krsto.
Venec sta nesli tudi Milka Gogala, ki je na sliki levo in Pavla Zakrajšek, ki je druga z leve. Preostalih dveh nismo prepoznali.

___________________________________________________________

Datum pogreba smo ugotovili s pomočjo spletnega rodovnika, katerega avtor je Silvana Orel-Kos.

 

Kraj:Cerknica
Datum: junij 1955
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 9. 8. 2010
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. Breda S. permalink
  6. 07. 2011 18:19

  Prvi nosilec truge na levi je podoben pokojnemu Jankovicu, vendar ne vem, ce je, glede na to, da je njegova zena, Francka, sestra pokojne.

 2. medra permalink
  11. 07. 2011 21:45

  Skrajno desno je najbrž KorošecTilka – Mihelnova, za njo Caserman Meri – Ipavča.

Trackbacks

 1. 1952 Cerknica – Leseni most « Stare slike
 2. 1960 Cerknica — Pocinov ovinek « Stare slike

Dodajte komentar

%d