Skip to content

1930 Stari trg – Singerjevi šivalni stroji

7. 07. 2011

V letu 1895 je bil v Starem trgu sezidan konzum, kjer je delovala tudi prosvetna dvorana in knjižnica. Po velikosti prostora in bogati okrašenosti notranjosti sklepam, da je bil šivalni tečaj organiziran ravno v tistih prostorih.


____________________________________________________________

Pri Tereziji Sterle–Polovnikovi iz Starega trga sem izvedela kako je potekalo predvojno privajanje in izobraževanje na šivalnih strojih. Šivalni stroji so bili v predvojnem času v Dolini prava redkost. Najpogostejši znamki sta bili PFAFF in SINGER. Predstavniki prodajalcev,  so pri okrajnem predsedniku obrtnikov organizirali brezplačne tečaje. To naj bi tečajnice vzpodbudilo, da bi si naročile svoje  mašine. Učenje so nekatere nadaljevale pri mojstrici. Tam so prvo leto opravljale vsa gospodinjska dela in šele v drugem letu šolanja so pričele z ročnim obšivanjem knjәftәgarc. Naučile so se tudi,  kako se izdela in sešije kapne in vajšәnce ter kako se jih okrasi s čipkami. Fjәrtahe, obleke in rute so šivale iz kambrika, za boljše obleke in bluze sta bila diolen in svila.

Trgovec Bravec iz Loža je Tereziji tik pred vojno iz Nemčije pripeljal mašino znamke ALFA, ki je imela tudi program štikanja. Med vojno je mašino skrivala  v koruznem polju, da sovražniku ne bi prišlo na sled njeno šivanje kap in suknjičev za partizane. Nanje so našile tudi sarže. Srajce z različnimi reverčki so  dekleta šivala kar iz najlona angleških padal, katere pa niso prenesle prevročega likanja.

____________________________________________________________

Zaradi starosti slike je bilo prepoznavanje oseb zelo težko. Za nekaj obrazov smo našli le nekaj namigov.  Ena od verjetnih udeleženk je umrla v letu 1936, iz česar lahko sklepamo, da da je fotografija nastala pred tem letom.
Šivanja in vezenja so se učile zelo mlada, pa tudi malce starejša dekleta in žene. Prav vsaka si je izdelala prtiček po svojem vzorcu. Potek tečaja iz ozadja spremlja najbrž kar predstavnik podjetja Singer.
Zlatolaski, lahko da sta celo sestrici, plašljivo razkazujeta v naborke sešito okrasno blazinico. Dobili sta jo morda v dar, ker sta potrpežljivo čakali na svojo mater. Obe sta oblečeni v štrikane kratke kompletke, obuti v lepe čeveljce. Starejša ima v lase vpeto veliko pentljo ter uhančke v ušesih.
Tehnika vezenja se imenuje rešilje.
Plakat na steni pove, da je bil organiziran “Brezplačen učni tečaj za šivanje ter umetno vezenje na SINGER ŠIVALNEM STROJU.” Škoda je edino le, ker organizatorji niso vpisali datuma tečaja. Pod plakat se je verjetno postavila mojstrica tečaja.

Slovarček:

  • knjәftәgarca: gumbnica
  • kapna: preobleka za odejo
  • vajšәnca: preobleka za vzglavnik
  • fjәrtah: predpasnik
  • sarža: čin
  • reverček: vogal ovratnika
  • štrikan: pleten

____________________________________________________________

Viri:

  • Terezija Sterle

Kraj: Stari trg
Datum: 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Špehar
Skenirano: 21. 4. 2011
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: