Skip to content

1929 Cerknica – Svinjski rigl 16

21. 07. 2011

Pred drugo svetovno vojno in še kakih deset let po njej so bile hišne številke v Cerknici enotne; s tem mislim, da so se začele pri številki ena in nadaljevale kolikor je bilo hiš. In na tej sliki je prikazana hiša s številko 16 v Svinjskem riglu v Cerknici. Fotograf jo je slikal nekega sončnega dne. Glede na smer sončne svetlobe se je to zgodilo dopoldne. Ocenjujem, da je bilo to okrog leta 1929.

Levo od klanca, ki vodi od sokolskega doma proti Placu, je stal  Svinjski rigl. V Svinjskem riglu je pred drugo svetovno vojno stalo nekaj deset hiš, ali bolje rečeno bajt. Med drugo svetovno vojno ob napadu leta 1943, ko so Nemci Cerknico obstreljevali s kanoni,  je pogorel tudi Svinjski rigl.
____________________________________________________________

Svinjski rigl je predel Cerknice med današnjimi cestami, od katerih vodi ena od sokolskega doma proti Placu, druga od sokolskega doma mimo Doma upokojencev proti župnišču in tretja od Placa proti župnišču. V tem predelu, nekakšnem trikotu, je bil Svinjski rigl.

V Svinjskem riglu so pred drugo svetovno vojno živeli revnejši in revni prebivalci Cerknice.

____________________________________________________________

Lastnik hiše številka 16 je bil Anton Klančar, Francetov Tone. Hiša z zidanim pritličjem in lesenim zgornjim delom kakor hiša v ozadju, sta kriti s slamo. Tudi ostale hiše v Svinjskem riglu so bile krite s slamo. Levo spredaj se vidi del štange voza. Pod kapom je poleg nekaj šare tudi kup žaganc, za njimi pa lestev, ki vodi na podstrešje. Pred žagancami leži ərzivnə stou (rezilni stol), nekak lesen primež na štirih nogah, ki je služil za obdelavo lesenih delov, kot so “štili”za lopate, vile, krampe itn.Po vsej verjetnosti je ženska pred hišo Francetova mama.Zadaj pa je prepoznavni zvonik cerkniške farne cerkve.

Pod kaplanijo

Gospod Vinko Žnidaršič — Šentkov Vinko je pred leti po spominu narisal skico Svinjskega Rigla. Iz skice je lepo razvidno, katere hiše so Nemci požgali. Te so na skici označene z vijolično barvo.Kot so mi pred leti povedali, je Klopčarjeva dolina nastalo zato, ker so v njej kopali kamenje za zidavo cerkve. Morda je to bilo res res, morda pa tudi ne. Danes so na tem prostoru trije stanovanjski bloki in dom upokojencev.

____________________________________________________________

Pri poizvedovanju o požigu Svinjskega rigla smo naleteli na več variant. Zapis o dogodku smo našli v Slovenskem šolskem muzeju. Dokument “Prepis kronike v času vojne 1940 do maja 1945”  z datumom 30. 5. 1946 je napisala takratna šolska upraviteljica Modic Alojzija.  O požigu je zapisala:

“Šolsko leto 1943/44

8. septembra 1943 je Italija kapitulirala in njena vojska je razpadla. V strahu in skrbeh so se vračale italjanske armade domov. Cerkniška italjanska posadka se je namenila proti Rakeku. Tam so že bili Nemci in Italjani so se ustrašili svojih “zaveznikov”. Vrnili so se nazaj in se usmerili čez Gorenje Jezero skozi gozd na Primorsko.

10. septembra so prišli semkaj belogardisti iz Begunj. Hoteli so se utrditi okrog cerkve, a ker župnik Štrajher ni privolil v to, so svojo namero opustili. Marcelan Petar je vrgel bombo in s tem povzročil požar na trgu. Zgorela je Turšičeva barakca, imenovana “štalca”. Gasiti belogardisti niso pustili. Še istega dne so se morali umakniti v Begunje.

14. septembra so partizanski borci organizirali napad na Begunje. Belogardisti o poklicali na pomoč Nemce, ki so začeli streljati, oziroma metati mine s Podskrajnika v Cerknico. Vnele so se hiše pod kaplanijo. Zgorel je ves konec Cerknice pod kaplanijo in nekaj skednjev, kozolcev in hiš pri svetem Roku. Ljudstvo je bilo vse preplašeno, bežalo je in iskalo zavetja v sosednjih vaseh.”
Viri:

Dopolnjeno 13.6.2017

nekoliko skrajšan prispevek je bil objavljen v 1. številki glasila “Slivniški razgledi” na strani 30.

Fotografija:

 • Kraj: Cerknica — Svinjski rigl
 • Datum: ocenjeno 1929
 • Avtor: neznan
 • Skenirano:   6. 6. 2011 (Slovenski etnografski mzuzej)
 • Zbirka: Slovenski etnografski muzej
 • Oblika: skenirana datotek

Skica Svinjskega rigla:

 • zbirka: Matjaž Žnidaršič – Šentek,
 • avtor: Vinko Žnidaršič

Oblika: skenirana datoteka

5 komentarjev leave one →
 1. jozebrence permalink
  8. 03. 2021 12:38

  Včeraj sem srečal Staneta Tekavca starejšega in pogovor je nanesel tudi na Svinjski rigel. Dejal je, da mu je tako ime dal nek pjtler ( berač ), ki je petlov ( prosil ) po hišah. Ko je hodil od ene hiše do druge, je vedno naletel na ozka dvorišča med hišami, polna kur in drugih živali in seveda svinjskih hlevov. Tako je modroval, da je v tem delu Cerknice, kamor koli pogledaš, svinjski rigel.

Trackbacks

 1. 1924 Cerknica – Šentkova mati in hči « Stare slike
 2. 1964 Cerknica — Pogled na Svinjski rigl « Stare slike
 3. 1925 Gorica – Rihard | Stare slike
 4. 1948 Cerknica — Pod kaplanijo | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: