Skip to content

1912 Cerknica – 25. letnica gasilskega društva

23. 07. 2011

Pričujoča slika je nastala leta 1912. Takrat je prostovoljno gasilsko društvo v Cerknici praznovalo 25 let delovanja. Na tablici na sredini spodnje stranice lepega okvira je napis:

1887 — 1912

Prostovoljno gasilsko društvo v Cerknici

ob priliki svojega 25letnega obstanka

Neznani fotograf je pred 99-leti, iz prvega nadstropja Žumrovega stanovanja, leta 1912 naredil ta posnetek.

PGD Cerknica vsakokrat ob novem letu izda t.i. gasilski koledar. Na koledarju za leto 2001 je upodobljena ta lepa slika.

Gasilci v Cerknici so se najprej imenovali Požarna bramba oz. obrambna organizacija. Pozneje so nastajala gasiska društva. Kot požarna obramba so se v Cerknici združili že 2. julija 1887. leta.

_________________________________________________________

Prvi predsednik Požarne obrambe je bil posestnik iz Cerknice Ivan Korče. Za njim je bil predsednik Matija Obreza — Cibkov, ki je bil tudi takratni župan, poveljnik pa je bil Simon Mramor — Šimonov, ki je kot predsednik nasledil Matijo Obreza. Tretji znani predsednik je bil Janez Otoničar — Pocin, poznejši cerkniški župan. Gasilce je vodil pred drugo svetovno vojno in tudi po njej. Bil je tudi častni član Prostovoljnegas gasilskega društva v Cerknici.

Gasilci so leta 1887 tudi razvili gasilski prapor. Za kumico prapora je bila imenovana Zofija Šerko.

____________________________________________________________

Ne prav preveč gledalcev ob straneh prašne Velike gase opazuje slavnostno parado.Lesena ograja, oziroma lesen plot ograjuje vrt, kjer stoji danes spomenik v drugi svetovni vojni padlim borcem.Kljub vročini so moški po takratni šegi in navadi pokriti s klobukom. Kar se da iz slike razločiti, so ženske oblečene v v oblekah do tal.
Slika prikazuje slavnostni sprevod, ki je bil del svečanosti ob praznovanju 25-letnice delovanja Prostovoljnega gasilskega društva v Cerknici. Fotograf je tega sončnega poletnga dne z okna v prvem nadstropju Žumrove hiše posnel prihod povorke na Veliki gasi od Placa do križišča pri Žumrovi hiši. Glede na sence, ki ob sončnem vremenu padajo na Veliko gaso bi lahko sklepal, da je slika posneta nekaj pred poldnevom morda res 2. julija 1912, torej dve leti pred začetkom divjanja prve svetovne vojne, ki je trajala od leta 1914 do 1918.
Tudi ta Žumrova hiša na vogalu Velike gase in Nove ceste je danes spremenjena. Njena podoba je danes sodobnejša. Hiša je predelana. Zdaj je v tej hiši mesnica in trgovina z živili Kmetijsko gozdarske zadruge.

____________________________________________________________

Viri:

  • Tone Kebe: Cerknica in njeni ljudje, Samozaložba, Ljubljana 1994.

Kraj: središče Cerknice
Datum: 1912
Avtor: neznan
Zbirka:  Matjaž Žnidaršič
Skenirano: 15. 2. 2011
Oblika: kopija fotografije

Dodajte komentar

%d bloggers like this: