Skip to content

1934 Ljubljana — Cerkniški sokoli v Ljubljani

25. 07. 2011

Ljubljanski sokol je leta 1934 svečano proslavil svojo petdesetletnico delovanja. Na proslavljanje so bili povabljeni tudi cerkniški sokoli. Cerkniški sokoli so na tej prireditvi aktivno sodelovali. Fotograf F. Hudnik je takole slikal cerkniške sokole, ki so tekmovali v orodni telovadbi. Oblečeni v bele majice in športne hlače so se pred fotografa Hudnika po velikosti postavili v vrsto. Na majicah so imeli pritrjene tekmovalne številke.  Na fotografiji smo prepoznali dva nastopajoča Cerkničana.

__________________________________________________________

Značilnosti sokolstva sta bili njegova nacionalna in vzgojna dejavnost. Takrat je bila slovenska družba razslojena. Sokoli so skušali vse sloje združit. Pri sokolstvu ni bilo pomembno ali si bogat ali reven. Sokoli so se naslanjali na liberalizem, zato so prevzeli v svoj program francoska načela: svoboda, bratstvo, enakost. Pomembna je bila tudi vzgojna funkcija. Sokoli so zagovarjali svobodnost članov in niso imeli negativnega odnosa do vere.
Sokol je bilo društvo, v katerem so imele pomembno vlogo tudi ženske, zato je sokolsko gibanje pripomoglo tudi k emancipaciji žensk na Slovenskem.Ohranjanje zdravja, ki ga krepimo s pomočjo telesnih vaj je zelo pomembno za vsakega posameznika in narod.

Telovadec, ki ima številko 52 je učitelj matematike na cerkniški osnovni šoli Jože Kristen.

Prepoznan je tudi telovadec, ki ima na prsih pritrjeno številko 54. To je France Kebe, krojaški mojster iz Cerknice.Ustanovitelj Sokolov dr. M. Tyrš je učil, da je telesna vadba zelo pomembna pri malih narodih, ki so dostikrat izpostavljeni v borbi proti velikim narodom.

Mišičasto moško in vitko žensko telo je postalo osnova za disciplinirane osebnosti, medtem ko mlahavo in debelo telo ni za vzgled in bi zanje lahko rekli, da so pomehkuženi.

Da pa to lahko dosežemo je potrebno druženje posameznikov v skupinah. Najprimernejše druženje je bilo v društvih in pozneje tudi v športnih klubih.Dr. Viktor Murnik je bil v slovenski športni zgodovini ena od najizrazitejših osebnosti. V društvenem delovanju je bil preporoditelj telesne vzgoje in je zagovarjal red in disciplino, ki je potrebna vsakemu človeku pri doseganju ciljev.

Jože Kristen je na hrbtni strani zabeležil dogodek na sliki.

____________________________________________________________

Vir:

 • Janez Valant: Zgodovina športnih društev od 1919 do danes, FF Ljubljana 2008.

Kraj: Ljubljana
Datum: 1934
Avtor: F. Hudnik, Ljubljana
Zbirka: Mima Kristen, hrani Tone Urbas
Skenirano: 13. 12 .2010
Oblika: dve fotografiji

3 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  28. 12. 2011 17:35

  Na sliki je poleg učitelja J.Kristena z štev. 51 moj oče Gvido Svet (Gornikov) iz Dolenje vasi.

  • 28. 12. 2011 22:05

   Bravo, sprva sem mislil, da na tej fotografiji razen Joža Kristna ne bomo nikogar prepoznali. Smo že na polovici.

Trackbacks

 1. 1931 Cerknica — Poleti v Kolenu « Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: