Preskoči na vsebino

1935 Podcerkev – Družina Škrbec na vrtu

15. 09. 2011

So bili otroci pri obhajilu? Štirje so približno iste starosti, na sebi imajo boljše obleke, okrašene s cvetom, dekletce na desni ima v laseh venček.


____________________________________________________________

Slika je nastala v senčnem delu vrta, ki je obdan s plutom iz mužlarjev. V preteklosti so bili vrtovi najpogosteje obdani s takimi ograjami. Stari Urhov oče, Janez Škrbec, je za slikanje nanj odložil svoj klobuk. Bil potomec stare rodbine Škrbcev, ki je trdno kmetovala na veliki kmetiji v Podcerkvi.

Nekaj desetletij pred nastankom slike je  Janez krepko posegel v organizacijo kmečkega življenja, bil več let župan starotrške občine, si prizadeval pri regulacijah potoka Obrh in požiralnika Golobina in bil član odbora za osuševanje Cerkniškega jezera. Sodeloval je tudi pri načrtih železniške proge, ki bi Loško dolino povezala z Rakekom in naprej do Delnic.

__________________________________________________________

Sivolasi možakar je Janez Škrbec st. Po nesrečni prodaji njegovega velikega posestva v Podcerkvi se je preselil k Varhu. Tam se je še posvečal kmetovanju, kopal kamenje za ceste in tolkel gramoz. Za njim stoji Jožefa Škrbec s sinom Ludvikom.
Z ruto pokrita je Terezija Škrbec, za njo stoji Janez Škrbec ml. Starejše ženske so se nekoč pogosto odevale z rutami in oblačili temnejše barve, čeprav to ni bilo  znamenje žalovanja.
Deček v ozadju drži vejico bezgovega cvetja, zatorej sklepam, da je slika nastala proti koncu meseca maja ali  bolj verjetno v začetku junija. Takrat tudi navadno potekajo prva sv. obhajila. Radoživi obhajanec na levi je Mirko Škrbec. Dečka sedita na lesenih žjәslnih otroške velikosti.

Slovarček:

  • plut: ograja
  • mužnarji: ograjne letve iz hlodovih krajnikov
  • žjәslni: kmečki leseni stoli

____________________________________________________________

Viri:

  • Franc Črnugelj – Zorko
  • Janez Škrbec, Sonja Demšar

Kraj:Podcerkev
Datum:1935
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Črnugelj
Skenirano: 18. 5. 2011
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
  1. Anonimnež permalink
    15. 09. 2011 20:48

    Veliko slik je ohranjenih te rodbine.Bravo za tako izčrpen povzetek ,samo kje so še živeči predniki te korenine ,da nič ne komentirajo oz.pohvalijo vaše objave.

    škoda, da ne preberejo teh povzetkov njihove družinske zgodovine.
    Še tako naprej.

    Všeč mi je

  2. Anita permalink
    24. 09. 2011 21:43

    Še živeči nasledniki rodbine, oz. darovalci fotografij so bili seznanjeni z objavo prispevkov, tako da sedaj je le na njih da se morda oglasijo. Hvala za komentar.

    Všeč mi je

  3. ludvik permalink
    27. 10. 2011 19:30

    Bravo!
    Kar zanimive slike mojih prednikov,zelo dosti vem o mojem dedku in pra dedku o še ne vsega.Nekaj sem izvedel tudi iz tega napisanega.Zgodovina moje rodbine je zelo zanimiva
    morda bi bilo trba napisati knjigo o Škrbcevi-Urhovi drušini.

    Slučajno sem prišel na int…,ko sem napisal moje ime in primek.

    Všeč mi je

  4. Anonimnež permalink
    29. 10. 2011 23:24

    Pozdravljen Urhov Ludvik,

    včasih so res potrebne mala dejanja, ki nas popeljejo do večjih odkrivanj. Moram še enkrat priznati, da mi je bilo po vsem, do sedaj slišanem in prebranem, zelo zanimivo spoznanje zgodovine Urhovih. Res bi bila velika škoda, da vsaj del tega ne bi ostalo zapisanega, čeprav verjamem da je podatkov in dejstev še veliko, ki bi jih lahko strnili v knjigi, za katero sem že dobila namig. Morda ne bi bilo napačno da svoje spomine na dedka poskusiš zapisati.

    Všeč mi je

  5. Anonimnež permalink
    29. 02. 2012 23:24

    Urhova Marta

    Se strinjam z komentarjem mojega brata Ludvika veliko ste napisali in še veliko bi se dalo napisati.Naša zgodovina je pestra in zanimiva kot naša dolina .

    Lepa hvala za vaše objave

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1960 Podcerkev – Peč in kaura « Stare slike

Dodajte komentar