Skip to content

1962 Slivnica – Pri štalah

14. 09. 2016

150110074 Fotografija, ki jo je posnel Danilo Mlinar okrog leta 1962 pri štalah na Debelem vrhu na Slivnici, prikazuje pogled na polno Cerkniško jezero. Debelemu vrhu smo rekli tudi Široki hrib pa tudi Srednji vrh Slivnice. Njegova višina je 958 m, oziroma po drugih podatkih 959 m, kar pa sploh ni pomembno.

Na levi strani fotografije je borovec, pri katerem smo mnogokrat postali, ko smo pešačili na Slivnico. Potem pa ga naenkrat ni bilo več. Nekomu je bil napoti in ga je spodrezal. Ob borovcu stoji otrok, ki občuduje polno jezero.

150110073 Nedaleč od tega borovca je še leta 1961 stala majhna lesena koča. Morda je v tlorisu merila 2 krat 2 metra. V njej sta bila v dva pograda eden nad drugim. Na pogradih pa je bilo nasuto seno. Mulci z Male gase smo se odločili, da bomo enkrat prenočili v njej in smo se nekega popoldne odpravili na Slivnico. Prišli smo do koče, zakurili ogenj in nato začeli peči krompir. S seboj smo vzeli tudi nekaj kruha, jajc in masti. Seveda pa na odprtem ognju ni tako enostavno cvreti jajc. Vse je vroče. Potem, ko sem udaril jajce, da se je natrlo in sem ga hotel zliti v ponvico, me je tako zapeklo v roko, da je vsebina jajca padla mimo ponvice v ogenj. Enako je bilo z drugim jajcem. Potem sem si raje namazali mast na kruh, jajc pa nisem več pekel.

Ponoči je bilo zelo hladno, da smo komaj čakali jutra, da smo šli domov. Doma smo bili že pred sedmo uro zjutraj.

Ko sem bil po več letih spet na poti na vrh Slivnice, sem zavil proti kočici in glej ga zlodja, tudi ta je bila nekomu v napoto. Ni je bilo več.

Kraj: Slivnica
Datum: 1962
Avtor: Danilo Mlinar
Zbirka: Vanda Mlinar
Skenirano: 10. 1. 2015
Oblika: 2 fotografiji

One Comment leave one →
  1. 14. 09. 2016 08:09

    Zanimivo mi je ime Debeli hrib, ker ga imajo tudi na Babnem Polju. Včasih so ga kosili, potem pasli na njem, zdaj pa je v celoti zaraščen. Sestavni del babnopoljskega Debelega hriba so tudi Hlače ali po domače Huače,. Najbrž je imenu botrovala oblika zemljišča, ki spominja na dve (polni) hlačnici, ki se spuščata s hriba. No, lahko bi bila tudi dva velikanska štrukeljca.

Dodajte komentar

%d