Skip to content

1952 Cerknica – Leseni most

5. 12. 2011

Kamniti most, ki je pred drugo svetovno vojno povezoval oba dela Cerknice je bil v noči od 10. na 11. april leta 1941 porušen. Po vojni so naredili lesenega, ki je stal do leta 1961, ko so zgradili sedanjega, železobetonskega.

V oblačnem vremenu leta 1952 je še neznani fotograf posnel sliko iz prvega nadstopja Vrbče hiše.

Zadaj levo preko mosta stoji Bokalova hiša, za njo se vidi Kranjcovo in Werlitovo hišo, ter naravnost čez most še  Gorjupovo hišo. Vse te hiše so bile med vojno požganein so v času nastanka slike že obnovljene.Malo postrani, kot da takrat še niso poznali plajbe, stojijo nekateri drogovi električne in telefonske napeljave. Prav tako stojijo postrani prometni znaki, še posebno prometni znak ob telefonskem A-drogu na levi strani vrhnje slike.
Hiš na desni strani slike pred mostom ni več. Obe hiši sta bili Korčetovi. Nižja hiša, pri kateri stoji ženska v plašču, med vojno ni pogorela, višja hiša, v njej je bila pred vojno Lavričeva trgovina, pa je bila tudi požgana.
France Mele — Vrbči France je bil nekje s parom konj, morda pri kovaču in se po makadamski cesti vrača domov. Ženska v plašču (kot, da bi bila Korčetova Anica) na drugi strani ceste jih opazuje in si še misli ne, da bo njena prisotnost ohranjena na fotografiji.

Slovarček:

  • plajba: svinčnica

____________________________________________________________

Viri:

  • Stane Šajn

Kraj: Cerknica
Datum: 1952 (ocena)
Avtor: neznan
Zbirka: arhiv Brestov obzornik
Skenirano: 27. 9. 2011
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: