Skip to content

1939 Kozarišče – Ivanka se je poročila v Kranj

27. 01. 2012

Pred drugo svetovno vojno je bila naša dolina še povsem kmečko usmerjena,  skoraj brez  industrije. Takratne razmere so marsikoga dobesedno spehale od doma, da je odšel v svet s trebuhom za kruhom.


Pa ljudje niso odhajali za kruhom samo na tuje, kar navadno pomislimo od tem reku. Izseljevali so se tudi v druge kraje naše domovine, tja kjer je že bila prisotna industrija in s tem tudi prosta delovna mesta.

Eden od takih krajev je bil tudi Kranj. Na Gorenjskem se je z uvedbo železnice začela razvijati tudi industrija, predvsem v tuji lasti.  Zato se je tja že pred vojno podalo kar nekaj deklet iz Loške doline.

V  takratni Jugočeški predilnici v Kranju je bila zaposlena tudi Ivankina teta Alojzija  Bavec, poročena Mlakar – Dupča iz Iga vasi. Ta  je v predilnici zrihtala delovno mesto  tudi za eno od Trudnovih deklet iz Kozarišč. Najprej ga je ponudila starejši Mariji.  A ta je bila preveč neodločna, zato je Alojzija k sebi vzela najmlajšo Ivanko . To je bilo leta 1937 ali 38.

Ivanka v novem okolju ni dobila le službe, ampak je tam spoznala tudi bodočega moža Jožefa Kobala iz Stražišča pri Kranju.  Poročila sta se  menda še pred začetkom vojne.

Ivanka (roj.  1919) je bil rahlega zdravja; ker se ni pazila (mjәrkala)  in ustrezno zdravila, je leta 1950 umrla, stara komaj 31 let.

V zakonu Jožefa (levo) in Ivanke (desno na sliki) Kobal  sta se rodili dve hčerki: Ivica, leta 1942 in Danica, 1945.
Ni zagotovo, a to naj bi bila Kobalova dekleta. Mlada dekleta so polna energije in prešerno nasmejana. Zagotovo je posnetek nastal v nedeljo ali na praznik, saj so vsa dekleta lepo oblečena (lepu spәdenane).
Tudi fanta sta leto odpravljena in s kravato. Eden svojo moškost dokazuje s pipo. Slikani so s kmečkim orodjem. Le kaj so nam s tem želeli sporočiti? Zagotovo lahko zatrdim, da Ivanki kmečko orodje ni bilo tuje, saj je prišla v Kranj iz povsem kmečkega okolja, vajena vseh kmečkih opravil.

Vir: Mario Žnidaršič

Kraj: Stražišče pri Kranju
Datum: tik pred drugo vojno
Avtor: neznan
Zbirka: Ivana Sterle
Skenirano: 6. 1. 2011
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anonimno permalink
    6. 11. 2021 19:51

    Hvala, Mario, zelo lepo, vesela sem, za tvoj trud,slike me spominjajo na mojo dobro zlato mami, prezgodaj smo jo zgubili. Stara sem bila šele 4leta,sestra pa 8 let. Še enkrat hvala, lepo si predstavil mojo mamo in ata. Hvala!!! Danica in Ivica😍😍💖💖

Dodajte komentar

%d bloggers like this: