Skip to content

1937 Podskrajnik – Hrenov Slavko

2. 02. 2012
tags:

Tudi ta slika je prispela iz Avstralije. Poslal nam jo je Slavko Hren, ki smo ga v tej rubriki že spoznali. Na hrbtni strani te stare fotografije piše “September 1937”; se pravi, da je slika stara 75 let. Nastala je v Podskrajniku, kjer so Hrenovi takrat stanovali.

Hrenovi so imeli tudi kokoši, tako, kot so jih imeli takrat pri vsaki hiši. Danes gopodinje kupujejo jaca v trgovini, saj so kokoši le še pri malokateri hiši, na cesti pa nikjer več.

Če ne bi bila Anica v bluzi s kratkimi rokavi, bi pomislil, da so bele lise zadaj na Skrajniku sneg, pa tudi drevo ima še liste. Morda pa te lise predstavljajo kamenje in skalovje, ki ga je na Skrajniku na pretek?

Slavkota drži v naročju njegova nekaj let starejša sestra Marija, ki so jo klicali Milka. Na levi strani slike je Anica Martinčič — Lovričkova z Dolenjega jezera, ki je bila poročena s Tonetom Malnarjem. Ker je bila Milka še majhna, ji niso povsem zaupali malega Slavka, da ji ne bi padel z rok, zato stoji Anica pripravljena, da ga ujame, če bi ga sestra slučajno spustila. Gospa na desni je Slavkotova mama Marija.Vrt ograjuje značilna in lepa ograja narejena iz mužlarjev.

Slovarček:

 • mužlar – krajnik, deska z eno ravno in drugo izbočeno ploskvijo

____________________________________________________________

Vir:

 • Slavko Hren

Kraj: Podskrajnik
Datum: 1937
Avtor: neznan
Zbirka: Slavko Hren
Skenirano: 9. 11. 2011 (Slavko Hren)
Oblika:  skenirana datoteka

4 komentarji leave one →
 1. 2. 02. 2012 15:13

  Se mi zdi da je Anica, mi na Jezeru jo kličemo mama Ana ali pa Ančka, bosa.

 2. Anonimno permalink
  2. 02. 2012 15:29

  Spet je tu fotografija, ki se me dotika. Saj se me prav vsaka, pa vendarle nekatere me potopijo v čase tam daleč. Mami sem “sprintala” fotografijo. Bom zapisala njen spomin.
  Slavko, hvala.
  lp

 3. Anonimno permalink
  2. 02. 2012 15:30

  nisem anonimnež, Helena sem. LP

Trackbacks

 1. 1937 Podskrajnik – Hrenova trgovina | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: