Skip to content

1962 Cerknica – Razglednica od Sv. Janeza

6. 02. 2012

Fotograf se je pozpel v line cerkvice sv. Janeza na pokopališču v Cerknici. Glede na sence dreves je bilo zgodaj popoldne sončnega pomladanskega dne leta 1962, ko je cvetelo drevje ob makadamski poti, ki vodi iz Cerknice proti Dolenjemu Jezeru. Takrat je je ta cesta vodila še poleg Žurgove in Urbasove hiše in ne tako, kot danes.

____________________________________________________________

Sredi fotografije se dviga zvonik cerkniške farne cerkve. Pred njo se vidi Urbancov tabor, desno od njega pa streho Kravanjetove hiše. Spredaj je videti takrat najvišjo stanovanjsko hišo v Cerknici, ki smo ji rekli blagovnica. V spodnjih prostorih blagovnce so bile trgovine. Tudi zdaj je trgovina, pa B-bar, papirnica, zlatarna, zavarovalnica, pa morda še kaj drugega.V ozadju za zvonikom desno se dviga Vinji vrh (984).
Spredaj si od leve na desno sledijo Urbasova, Žurgova in Klančarjeva hiša. Vse so bile zgrajene po drugi svetovni vojni. Zadaj med Urbasovo in Žurgovo se vidi stavba socialnega zavarovanja, nad njo pa cerkniški gasilski dom na katerem je še lesen stolp za sušenje platnenih cevi. Na vrhu stolpa je dobro vidna sirena.Zadaj za Cerknico se dviga Ranca reber, v ozadju pa Begunjske Zalake (909).
Na zadnji strani stare fotografije je z nekaj zamude že napisano novoletno voščilo, bili sta nalepljeni znamki, vendar karta ni bila oddana, saj naslov ni napisan.Karto je izdelalo podjetje Fotolik Celje, ki se že preko 60 let ukvarja z grafičnimi storitvami, gafiko in fotografiranjem.Na mestu za znamko piše, da je fotografija pristna. Kako lep slovenski izraz, ki nadomešča besedo originalna.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1962
Avtor: Jože Žnidaršič (prepoznali smo ga po napisu “Cerknica”)
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 22. 10. 2011
Oblika: razglednica

One Comment leave one →
  1. 6. 02. 2012 19:14

    Tam na desno pod hruškami, kjer cesta naredi malo ovinka, (potem smo šli po Brinarjevi stezici), je bila ena swdalna (jama) Kadar je bil dež, ter v jami dovolj vode, smo šli malo vode v čoule zajet.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: