Skip to content

1967 Cerknica — Milavcova hišica

8. 02. 2012
tags: ,

Tovarna pohištva Brest v Cerknici se je naglo širila. Potrebovala je nove proizvodne prostore. Prav tako je potrebovala nove delavce, ki pa jih v Cerknici ni bilo več dovolj. Zato so prihajali iz drugih krajev, vendar niso imeli stanovanj. V ta namen se je moralo v Cerknici najprej urediti stanovanjski problem. Da pa se je lahko zgradilo potrebne proizvodne hale in stanovanjske bloke, je bilo treba v tem delu Cerknice porušiti nekaj stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov.


____________________________________________________________

Med drugim so preusmerili del potoka Cerkniščica in porušilo Milavcov mlin in žago ter Milavcovo hišico, ki so stali v tem delu Cerknice.Slika posneta leta 1967 prikazuje samo še ogrado Milavcove hišice. V tej hišici je stanovala nekaj časa tudi Šene Mici ter družina Škrlj, potem, ko so podrli Logarjevo mesnico. Med drugo svetovno vojno so v tej hišici stanovali Cibovi potem, ko so jim Nemci požgali hišo na Veliki gasi.
Milavcov mlin je bil včasih eden najbolj sodobnih mlinov s petimi pari kamnov in stopami, ki so jih poganjala vodna kolesa s spodnjo vodo. Mlinske kamne je izdelala graščina iz Pajkovega okrog leta 1760. Lastnik mlina je bil pokojni Hugo Milavec, ki je umrl leta 1960. Mlin je sicer prenehal mleti že pred prvo svetovno vojno.Žago venecijanko je gonilo vodno kolo na koš. Milavec je dal žago v najem lesnemu industrijalcu Kunstlju z Vrhnike. Lastnik je živel od najemnine in gozda. Leta 1947 je žaga nehala delovati.

____________________________________________________________

Viri:

 • Dr. France Habe in Magda Šilc-Telič: Mlini in žage …., Ljubljana, 1997, stran 30.

Kraj: Cerknica
Datum: 1967
Avtor: neznan
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 27. 9. 2011
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  8. 02. 2012 07:39

  Ali je tisto desno zadaj stavba keglišča ali se motim?

  • Breda Sikkens - Tursic permalink
   9. 02. 2012 21:57

   Po moje je res kegljisce.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: