Skip to content

1941 Cerknica — Trebča družina (3)

18. 03. 2012

Neznani fotograf je spomladi leta 1941, tik pred začetkom druge svetovne vojne, slikal nekaj članov družine Kranjc, po domače Trebče družine iz Šembruna v Cerknici. Moji sorodniki so se postavili na vrt in pogledali v kamero. Na sliki manjkata moja strica Tone, ki je bil orožnik v Požarevcu in Ivan, ki je bil v železniški šoli v Ljubljani. Moja stara mati je še oblečena v črno, saj ji je pred letom dni umrl mož, moj stari oče.

Trebči so imeli nekaj njiv, majhen gozdiček (širok 2 metra in pol, dolg pa od vznožja do vrha) v Javorniku, senožet v Goricah, ogrado na Kamni Gorici in Dolac. Na Dolac so bili ponosni bolj kakor Franc Jožef na svoje cesarstvo. Dolac je globoka dolina pod Runčevim gričem. V Dolacu je bilo nekaj košnje in drvaršna. Da so pripeljali iz dna Dolaca pol voza sena so morali »firšpat«. Firšpat je beseda, ki so jo uporabljali Trebči, pomeni pa, da so morali potegniti voz iz doline z dvema paroma konj. Po navadi jim je pri tem pomagal s svojimi konji Urbas z Rakeka. Da so si olajšali delo, so leta 1939 sami napravili pot iz dna Dolaca na vrh. Pot se vije kot vijačnica iz dna pa do roba.

Na dnu Dolaca je še danes velika skala, na kateri se je pogosto sončil gad, tudi v času košnje. Niso se ga bali. Še danes so v okolici tega kamna gadje. Pred leti, ko je Logarjev France kosil Dolac, se je utrujen ulegel v bližini te skale.  Ko se je prebudil, je zagledal okrog svoje roke ovitega gada. Potresel je z roko, da je gad odletel (verjetno tudi gad presenečen) z nje, France pa je začel teči proti Cerknici, da bi bil čim prej pri zdravniku, če ga je gad slučajno pičil. Ko je pritekel do Kamne Gorice je videl, da nima na roki nobenih sledov kačjega pika in se počuti čisto normalno, pa se je vrnil v Dolac in delal naprej.

Moja strica Darko (levo) in Dušan, po katerem sem dobil ime.

 • Dušan je bil rojen 1922 v Cerknici in je padel v partizanih na Nanosu štirinajst dni za tem, ko se je pridružil Narodno osvobodilni vojski leta 1943.
 • Darko še živi. Po poklicu je krojaški mojster.
Od leve stojijo:

 • Fanči Kranjc, moja teta, ki se je poročila z Janezom Kranjcem in je obdržala priimek tudi po poroki,
 • moja stara mati Frančiška,
 • Milka, Fančina hči,
 • Stanko Gliebe, fant moje mame, ki je padel v partizanih in
 • moja mama Milka.

Fanči je bila najstarejši Trebči otrok. Njena hči Milka živi v Kopru, kjer je do upokojitve delala na pošti v Kopru.

Frančiška, moja stara mati je bila deseti otrok doma v Selščku.

Stanko Gliebe pa je bil financar v Cerknici.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Mili Vuković
Skenirano: 22. 10. 2011
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Denis permalink
  18. 03. 2012 18:37

  Z velikim veseljem obiskujem to stran in z velikim veseljem pregledam vsako na novo dodano fotografijo in vse kar je napisano o njej. Ampak Trebča družina, njene slike in vse kar je napisano o njih, so pa za mene nekaj posebnega in jih z velikim zanimanjem prebiram.

Trackbacks

 1. 1970 Cerknica — Kraljeva kočija « Stare slike
 2. 1934 Cerknica – Trebča družina (4) | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: