Skip to content

1936 Stari trg – Trgovina v Benčinovi hiši

20. 04. 2012

Križišče v središču Starega trga dandanes kaže malce  drugačno podobo, kot ga vidimo na tej razglednici. Nespremenjena je ostala zgradba mesnice Karla Kovača, ki je vidna ob levem robu razglednice in zvonik farne cerkve sv. Jurija. Če pogledamo malce podrobneje, lahko na cesti pred mesnico vidimo postavo moškega, ki je morda ravno pripeljal svojega dobro rejenega bika. Tudi ulično javno razsvetljavo je imel Stari trg. Na žici viseča svetilka se ravno prekriva z zvonikom farne cerkve.

____________________________________________________________

V Benčinovi hiši je poleg gostilne obratovala tudi trgovina. Leta 1935 jo je v najem vzel Lojze Tomec, ki je bil tam že prej nekaj let prodajalec. Vhod s tremi stopnicami je bil s ceste, ki pelje preko mostu čez Brežiček in naprej proti Markovcu. Dvojna vrata niso skrbela le za varnost, ampak so bila tudi priložnostni prostor za reklamne plakate. Nad vhodom je bila pritrjena tabla z naposom    LOJZE TOMEC   trgovina mešanega blaga.
Hiša na izrezu je Krajcova, kjer je bila nekoč  gostilna in manjša prodajalna osnovnih živil, cigaret. V desetletjih po vojni je ostala zapuščena in leta 1998 so jo pri širitvi križišča podrli.
Razglednico je založil Fotolik, Ljubljana.Družina Tomec je leta 1953 razglednico poslala gospe Kristini Starc- sestri Lojza Tomca v Ljubljano.Na poštnem žigu je zapisano STARI TRG PRI RAKEKU.

____________________________________________________________

Viri:

 • Ana in Andreja Tomec

Kraj: Stari trg
Datum: 1936 (ocena)
Avtor: založnil  Fotolik Ljubljana
Zbirka: Andreja Tomec
Skenirano: 18. 3. 2012
Oblika: razglednica

4 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  20. 04. 2012 14:54

  Zanimiva podoba Starega trga nekoč .Večja kot je bila revščina več je bilo gostiln in trgovin; Benčinova,Krajcova,Kovačeva….
  So pa hiše v Loški dolini v primerjavi z hišami iz starih slik Cerknice povsem drugačne.Naše so skoraj vse enonastropne z mustovžem pa podstražki in cimrom na sredini,cerkniške so pa že tedaj grajene nekam visoko.Ja se vidi da je tistu blu mejstu.
  Zanimiva slika,super.

 2. 20. 04. 2012 15:33

  Visokih hiš tudi v Cerknici ni bilo prav veliko. So bile pa res bolj primerne za fotografiranje.

Trackbacks

 1. 1938 Stari trg – Lojze Tomec v trgovini « Stare slike
 2. 1960 Stari trg – Dijaški dom in začetki vrtca | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: