Skip to content

1962 Cerknica — Razgovor za službo

3. 07. 2012

Fotografijo je napravil Štefan Bogovčič. Nastala je jeseni leta 1962, ko je mladi Štefan prišel na Brest na razgovor za sprejem v službo.

Podjetje Brest je do leta 1962 zraslo v veliko podjetje, saj je zaposlovalo že 1300 delavcev, kot piše v 12. številki leta 1962 Glas Notranjske. (V isti številki tudi piše, da so končno asfaltirali cesto med Rakekom in Cerknico).

Življenjska pot Štefana Bogovčiča, ki je bil referent za splošne zadeve v delovni skupnosti skupnih dejavnosti na Brestu, je bila prežeta z bogatim družbenopolitičnim življenjem in aktivnostjo v mnogih društvih.Rodil se je leta 1930 daleč od Notranjske, v Breganskem selu na Dolenjskem.Njegova visoka rast mu je omogočila, da se je že kot trinajstleten fantič aktivno vključil v narodno osvobodilni boj na Dolenjskem.
V prvem povojnem obdobju je najprej študiral, nato pa se je kar po vrsti udeleževal mladinskih delovnih akcij. Sprva le lokalnih, končal pa je kot komandant in dvakratni udarnik IV. slovenske brigade Jožeta Tekavca. Po odsluženju vojaškega roka v Titovi gardi se je znova posvetil študiju. Obiskoval je Višjo kadrovsko-socialno šolo v Kranju.V časopisu je zasledil oglas, da Brest potrebuje kadrovika. Prijavil se je in bil sprejet.
Cerknica in njena okolica sta s svojimi naravnimi lepotami Štefana povsem prevzeli. Kasneje je svojo prizadevnost tesno povezoval z najrazličnejšimi dejavnostmi — s članstvom v strelskem društvu, v ribiški družini, s fotografiranjem, dopisništvom… Ves ta čas pa je opravljal tudi pomembne politične funkcije. 32 najrazličnejših diplom in priznanj ter srebrni znak sindikatov Slovenije potrjuje, da je bil Štefan Bogovčič človek, ki je k razvoju družbe prispeval velik delež.
V njegovem času službovanja na Brestu skoraj ni bilo številke Brestovega obzornika, v kateri ne bi bilo rubrike “Naše malo mesto”, ki jo v celoti urejal Štefan. Zadovoljen je bil, da se je več zadev, o katerih je bilo v Brestovem obzorniku govora, kasneje tudi rešilo.Na zadnji strani porumenele fotografije smo v dilemi ali je leto 1962 ali pa 1963, kar pa je danes popolnooma vseeno. Pomembno je, da je Štefan Bogovčič v tistem času napravil ta posnetek.

____________________________________________________________

Vir:

Kraj: Cerknica
Datum: 1962
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Arhiv Brestovega obzornika
Skenirano: 30. 3. 2012
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. medvedd permalink
  3. 07. 2012 21:38

  Predvidevam, da sta mladi drevesi na sliki Lipi. Ena še vedno raste in se nahaja malo pred vhodom stavbe upravne enote.

 2. medvedd permalink
  4. 07. 2012 14:13

  Ja tisto. Po sliki sodeč, tam ni drugega takega drevesa, ki bi lahko bilo dotično drevo, v 60 letih pa bi lipa lahko zrasla do take debeline. Lokacijo drevesa sem preveril po google earth in se kar ujema.

 3. medvedd permalink
  4. 07. 2012 14:16

  Mislim, da gre za levo drevo iz slike.

Trackbacks

 1. 1962 Cerknica – Pogled na Brest | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: