Skip to content

1930 Kozarišče (5) – Grad Snežnik, razglednica

2. 07. 2012
tags:

Razglednica gradu Snežnik sama po sebi ni nič posebnega. Grad je bil, je in še bo na številnih upodobitvah, tudi na razglednicah. A meni je  prav ta  še posebej draga. Zaključuje  namreč eno od zgodb, ki se niza že od samega začetka mojega dela za Stare slike.

Ravno pred dvema letoma  mi je soseda povedala, da se je pred našo hišo zadrževal sumljiv  kolesar s fotoaparatom – neznan seveda. Slikal naj bi našo nekdanjo  trgovino, ki je bila v naši neposredni bližini, poleg pa je v objektiv ujel tudi našo hišo. Na vprašanje o tem, zakaj to počne,  je sosedi pojasnjeval, da ima doma staro sliko napravljeno iz istega zornega kota in bi rad naredil primerjavo.  Prešinila  me je misel, da bi bilo to lepo videti, še posebej pa me je zamikalo, da bi videla  kako je izgledala naša prejšnja hiša. In porabila sem kar nekaj časa, da sem našla tega skrivnostnega moža (beri Miloša) in njegovo primerjavo na meni do tedaj povsem neznani spletni strani Stareslike.

Slika naše stare hiše je pravzaprav razglednica in takrat je bila na tej strani objavljena še ena druga razlednica naše  vasi istega avtorja in istega darovalca.  Obe sem precej natančno pregledala in ugotovila, da sta posneti istočasno. In tako nekako se je začelo moje sodelovanje na tej spletni strani. Moj prva objava je bila ravno pred dvem letoma.

Nekoliko kasneje mi je v roko prišla tudi razglednica, ki jo sestavljajo 4 slike,  zgoraj omenjeni dve in še dve drugi.  Sprva nisem pomislila, da bi bile tudi ostali dve lahko izdani kot samostojni razglednici. Pa sem tudi tretjo  sliko  našla kot samostojno razlednico – panoramski pogled. Ta  me je presenetila s tem, koliko podatkov je zabeležil na enem samem posnetku in jih le s pomočjo povečave lahko odkrijemo.  Enkrat v tistem času sem odkrila  tudi avtorja teh posnetkov  in o njem nekaj več zapisala.  S tem sem bila povsem zadovoljna in  prepričana, da je zgodba zaključena. In glej ga zlomka, tudi četrto samostojno razglednico  sem  izbrskala v eni od škatel, kjer ljudje običajno hranijo svoje spomnine. To je bilo zame še eno prijetno presenečenje, ki me navdaja z velikim zadovoljstvom.

____________________________________________________________

Kaj dosti se do današnjih dni ni spremenilo.

Le kdo so osebe na mostu? Bo kdo prepoznal postave? Meni se zdi oseba pri vratih kot šofer. Kam bo zapeljal obiskovalce? Tudi moška postava v sredini med ženskama mi je nekam znana, le kam bi jo dala???
Ivana Martinčič iz Grajševke je z lepo pisavo napisala vsebino razglednice in jo poslala sestri Marjeti v bolnišnico v Ljubljano. Škoda, da ni zapisala tudi datuma. Žig poleg vmesne črte nam potrdi avtorja fotografije in založnika razglednice: Foto BAVEC Rajhenburg.

_________________________________________________________

Kraj: Kozarišče, pri gradu
Datum: 1930
Avtor: Foto BAVEC Rajhenburg
Zbirka: Vika Almajer
Skenirano: 12. 5. 2012
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: