Skip to content

1941 Stari trg — Pred župniščem

24. 07. 2012

Duhovniki so se zbrali na stopnišču pred vhodnimi vrati v župnišče. Lahko le ugibamo, ob kakšnem dogodku so dogovorili s fotografom, da jih je ovekovečil. S fotografom se je bilo tedaj treba dogovoriti dovolj zgodaj. Ni še bilo možno, da bi ga poklicali po telefonu, pa tudi telegrama se v nedeljo verjetno ni dalo poslati.

Tole sliko smo odkrili v kupu steklenih plošč, ki smo jo našli v obnovljenem ateljeju grahovskega fotografa Josipa Šege. Z gotovostjo lahko trdimo, da je duhovnike slikal prav on. Na robovih se vidi, da ni več v prav zavidljivem stanju, a kljub temu se bistvo posnetka še  dobro vidi.
___________________________________

Kamniti portal

Vhodna vrata imajo lep kamnit, ločni  portal s sklepnim kamnom, okrašen z motivom Božjega očesa in cvetja z napisom “C. S. 1838”  (Carolus Sheroviz). Tale zapis je za seboj pustil Karel Žerovec, ki je kot župnik in dekan tega leta popravil župnišče. Povsem na vrhu kamnitega dela je upodobljen golob, ki sedi na krogli. Tudi sama vrata so lepo in zanimivo rezbarsko delo. V zgornjih dveh kvadratih se ponovi motiv Božjega očesa.

Kamnit portal in lesena vrata so danes še na svojem mestu.

Na desni in levi strani stopnic je dvignjena greda, ograjena z visoko mrežasto ograjo.

Talar

Duhovniki so oblečeni v vsakdanje, uradno vrhnje oblačilo imenovano talar. To je črno, do gležnjev segajoče oblačilo z okroglimi gumbi za zapenjanje. 33 gumbov na talarju simbolizira  Kristusova leta ob smrti. Bel ovratnik se imenuje kolár.

____________________________________________________________

V sredini oz. srednji v prvi vrsti je Jože Lušin, starotrški kaplan, ki je v Starem trgu služboval med leti 1935 in 1944. Desni v zadnji vrsti je Andrej Makovec, bloški kaplan.
Kar nekaj duhovnikov nosi očala. Je to posledica  pogostega branja ob slabi svetlobi?
V sredini sedi, v klobuk pokrit, dekan Alojzij Wester, grahovski župnik. Za pasom ima širok rdeč trak, ki razkriva njegov status dekana. Levo sedi Franc Presetnik, starotrški župnik, ki je svoje službovanje v Starem trgu pričel leta  1937.

____________________________________________________________

Župnik Presetnik je nastopil službovanje v Starem trgu leta 1937, kaplan Lušin je služboval v Starem trgu do avgusta 1944, fotograf Šega pa je deloval do vključno leta 1943. Torej je slika nastala enkrat v tem obdobju.

____________________________________________________________

Viri:

  • Janez Kebe
  • Janez Kebe Loška dolina z Babnim poljem II,  stran 28
  • Wikipedija

Kraj: Stari trg
Datum: med letom 1937 in 1943
Avtor: Josip Šega
Zbirka: Tone Komidar
Skenirano: 12. 5. 2012
Oblika: negativ na steklu

Dodajte komentar

%d bloggers like this: