Skip to content

1965 Cerknica – Mlatilnica

17. 08. 2012

Mlatilnica je slikana pozimi leta 1965 z zadnje strani, s Pocinove njive (danes od zdravstvenega doma) proti glavni cesti v smeri Marofa. Skrajno levo je delno vidna nedokočana Kunčeva hiša.

Po vojni je bil za zadružne potrebe v Luščah postavljen kozolec. Les je preskrbel Kovač z Rakeka. Jugovzhodni del kozolca je bil oplankan in namenjen kolarni, v kateri je delal en možakar, ki je stanoval v Malnarjevi hiši na Veliki gasi. Ime mu je bilo Jože Petrovčič in prav po njem se imenuje cerkniška krajevna skupnost. Objekt je bil elektrificiran, material je bil prinešen iz Kožlješkega grabna. Nam viden del stavbe pa je bil prvotno samo nadkrit. Cibov Janko st. je pod nadstreškom parkiral zadružnega Unimoga. Kasneje so oplankali še ta del objekta, Casermanov Tone pa je v prizidku z dimnikom namestil železen šporget in lese ter uredil sušilnico sadja.
____________________________________________________________

Mlatilnica

 • Mlatilnica je kmetijski stroj za mlatenje in čiščenje žit, s katerim ločimo zrnje od slame oziroma lupine. Prvotno so kmetje mlatili na podih s cepci in to je trajalo kar nekaj tednov, mlatilnice pa so enako delo opravile v nekaj dneh. Najprej so mlatilnice poganjali ročno, potem na gepl s konji ali govedom, kasneje že s stroji in elektromotorji in nazadnje z traktorji. Mlatilnico v Luščah je običajno poganjal Cibov Janko st. z zadružnim traktorjem. Mlatilnice so proti koncu 20. stoletja zamenjali kombajni. Zadnja zadružna žetev v Luščah je bila 1960. Ko je zadruga stroj prodala, je objekt služil za shrambo žit in gnojil. V skladišču so se zaredili škodljivci, tako da so nekega leta polovili za cel žakelj miši. Ko so na prelomu stoletij, po dolgih letih propadanja, leseni objekt odstranili, so si na njegovih temeljih okoliški fantiči uredili priložnostno košarkaško igrišče. Ostanki prejšnjega časa so se na koncu morali umakniti sodobnemu parkirišču trgovske hiše. Kljub različni namembnosti pa se je lesenega objekta vedno držalo ime ” mlatilnica”.

____________________________________________________________

Pot na polje nas je vedno vodila po spodnji cesti ob mlatilnici, vzporedno z glavno cesto. Nova prometna ureditev pa je kmete prav nerodno odrezala od njihovih polj. Le kakšen kaos bi danes povzročila Radučanov stric s svojo počasno volovsko vprego ali Bokal od mosta s svojim malim traktorčkom? Pa tudi Cibov Janko in Mulčevi bi znali povedati, koliko nerodnih vozil je bridko končalo v Krstinčkovem ovinku pod nasipom in koliko prometnih znakov v križišču je vzelo žalostnen konec.

Kavbojci in indijanci

Velik, majav, škripajoč objekt je bil za punce kar srhljivo okolje. Za fante pa precej manj, saj so tam okrog potekale številne bitke med kavbojci in indijanci. Spomnim se, da sem silnim vojskam strašansko zamerila, ker se niso ubadali tudi z mojimi resničnimi sovražniki – Pocinovimi purani in popadljivimi videmskimi psi, ki so se zaganjali vame na poti v šolo.

Slovarček:

 • Lušče: Lužice, ime polja
 • žakelj: vreča iz žaklovine
 • šporget: štedilnik
 • gepl: gepelj – pogon, nekakšna predhodnica traktorskega kardana ali električnega pogona
 • Krstinčkov ovinek: hud ovinek pod Krstinčkovo hišo na Peščenku; tako imenovan na eni od slavnih butalskih skuščin

____________________________________________________________

Viri:

 • Janko Vidrih

Kraj: Cerknica
Datum: pozimi 1964/1965
Avtor: verjetno Janko Vidrih ml.
Zbirka: Janko Vidrih st.
Skenirano: 25. 9. 2010
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. medvedd permalink
  29. 08. 2012 21:05

  Levo od mlatilnice je bilo tudi preprosto nogometno igrišče, na katerem so se odvijali pravi nogometni turnirji med Blokovci, Peščenkarji in Zavrtarji, ki sem jih v svojih komentarjih že omenjal. Goli so bili leseni, koti so bili označeni s koli, črte pa smo naredili kar z žaganjem, ker apna nismo imeli. Igrišče je bilo funkcionalno in smo ga dosti uporabljali. Kot je že Metka omenila je bil kasneje, ko je je bil leseni objekt mlatilnice porušen, na njegovih temeljih postavljeno košarkaško igrišče. Ko je bilo na tem mestu dokončno podrto vse kar je še stalo od mlatilnice in bilo tam narejeno asfaltno parkirišče so fantje iz zavrt in peščenka tam igrali hokej na rolerjih, ki so bili iz meni nerazumljivih razlogov, pregnani. Ni kaj, na mestu okoli mlatilnice je bil vedno prisoten šport.

Trackbacks

 1. 1961 Žerovnica – Kopica | Stare slike
 2. 1933 Jeršanovo – Žetev | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: