Skip to content

1932 Rakek – Birma v Brežicah

27. 08. 2012

Družina Franca Milavca z materjo Katarino in birmanskimi botri je na lep pomladanski dan takole pozirala fotografu. K birmi so šli vsi štirje Frančevi sinovi. Kakšno veselje, ki pa ne bo dolgo trajalo.

Mati Katarina se je primožila na Rakek iz Rovt nad Logatcem. Z možem Lovrom sta imela štiri otroke: Franca, Antona, Janeza in Antonijo, ki smo jo že spoznali na starih železniških izkaznicah pod priimkom Gabrenja, in vsi so bili rojeni na Rakeku potem pa so se naselili na vse strani Slovenije, ker so bili večinoma železničarji in so bili premeščeni po potrebi službe.


____________________________________________________________

Družina Milavec je stanovala v železniški čuvajnici v Brezini. V njej je bila že 28. oktobra 1941 ustanovljena partiznaska enota Brežiška četa. Pridružili so se ji, čeprav še zelo mladi,  trije bratje Milavec: Marjan, Albin in Ivan.  Že novembra istega leta je nemški rezervni policijski bataljon, s pomočjo domačih izdajalcev, četo v dvournem boju uničil.  Ivan je padel v boju na Gorjanah, 28. novembra 1941. Marjan in Albin sta bila v tem boju zajeta in ustreljena v Mariborskih zaporih 27. decembra 1941. Najstarejši je bil Albin, ki je bil ob smrti star 18 let, njegova brata sta bila še mladoletna.

____________________________________________________________

Franc Milavec, partizan in partizanski oče, poleg  njega njegov brat Tone, ki je bil  boter enemu od fantov, spodaj pa sin Franci, ki je bil kasneje prometnik na Dunaju in je umrl za jetiko, žena Marija in sin Marjan.
Zgoraj je moj stari oče Janez, sorodnik tete Marije, Franc Gabrenja (ki ga tudi že poznamo), Janezov svak, vsi so bili botri. Spodaj pa je Albin, stara mati Katarina, stara 70 let, in Ivan. Stari oče Lovrenc je bil že pokojni.
Sliko je hranila Antonija Gabrenja, Francetova žena in sestra mojega starega očeta. Hvala bogu je bila tako pikolovska, da je na vsako sliko napisala letnico in dogodek.

____________________________________________________________

Viri:

Kraj: Brežica
Datum: 1932
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano:  12. 7. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d