Skip to content

1910 Cerknica – Razglednica

1. 09. 2012
tags: , ,

Barvna razglednica Cerknice, ki je bila leta 1910 poslana v Celje.

Na razglednici sta prikazana dva motiva in sicer: Plac in Rutarjev mlin.

Slika Rutarjevega mlina je enaka sliki poslani leta 1906, le, da je ta iz leta 1910 barvna. Levo zadaj se pred Žajfenco vidi še precej mlada kostanjeva drevesa, ki so jih dopoldne 10. 12. 2005 posekali.

Mled mlinom in Žajfenco, kjer se na tej fotografiji vidi Cerkniščico, stojita zdaj: nov gasilni dom in šotor s plastično ponjavo.

Na tej sliki je sredi Placa še prvotna, stara lipa, ki je dočakala 279 let starosti. Za lipo levo je videti Urbancov tabor, ki pa je bil takrat še Udovičev tabor. Desno od lipe se vidi malo hišico, v kateri so imeli kasneje Turšičevi svojo delavnico. Zadaj pa se dviga zvonik cerkniške cerkve.Kdo ve, o čem razpravljata moža na prašnem Placu?
Rutar je ta mlin pred drugo svetovno vojno podrl in na njegovem mestu zgradil nov, sodoben mlin. Zgleda, da se tudi takrat ni vedno dobilo potrebnih gradbenih materialov, zato si jih je Rutar sposodil pri ljudeh, ki so nameravali graditi, pa z gradnjo še niso začeli, so si pa materiale že nabavili. Potem se je začela druga svetovna vojna, po vojni pa so upniki zahtevali od Rutarja materile nazaj. In glej ga zlomka. Rutar jih je napotil na občino, saj mu je po vojni država premoženje nacionalizirala.Rutar si je do mlina zgradil tudi most, ki je služil svojemu namenu, dokler niso preusmerili struge potoka.
Avstro-Ogrski cesar Franc Jožef I. je upodobljen na znamki za 5 hellerjev.

____________________________________________________________

Na prednji strani razglednice je napis”A. Pogačnik, Cerknica”. Verjetno predstavlja založnika. Zanimivo, da je slika mlina označena z “Rovtarjev mlin” in ne “Rutarjev”.

Kraj: Cerknica
Datum: 1910 ( datum na žigu)
Avtor: neznan
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 12. 7. 2012
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: