Skip to content

1913 Rakek – Razglednica

2. 09. 2012

Razglednica je bila odposlana leta 1913, nastala pa je zagotovo kakšno leto prej. Pozoren gledalec bo na povečanih izrezih opazil, da je razglednica ročno barvana, saj so rdeči deli streh manjši od prvostnih črnobelih. Ah, kaj vse bi se dalo narediti z računalnikom! Polja so zelena in sklepam, da je slika nastala spomladi. Lahko pa je zelenilo le umetniška svoboda fotografa.
____________________________________________________________
Tako je izgledal Rakek v nastajanju. Nekaj hiš, obdelani vrtovi in sadovnjaki. Niti župnik v cerkveno kroniko ni zapisal nič pomembnega. Tik pred prvo svetovno vojno kot da se je življenje umirlo in upočasnilo v nezavednem pričakovanju burnih dogodkov, ki so kmalu sledili. ____________________________________________________________

Levo vidimo pokopališče. Do leta 1900 je bilo pokopališče, ki je bilo v lasti podobčine Rakek, okoli cerkve. Tega leta pa je v snegu med Rakekom in Postojno obstal vlak. Na njem je izbruhnila epidemija kolere. Tako je postalo pokopališče okoli cerkve premajhno in potrebno je bilo narediti novega.Prečne njive ni več. Sedaj vse potekajo v nadaljevanju vrtov, počez teče le služnostna poljska pot.
Gabrenjeva in Domiceljeva hiša sta v prvem planu in desno od njiju še železniško skladišče. Lipe so najbrže komaj zasajene.Spodaj pa je siva Kovščeva hiša, modra Wimerjeva, potem pa Hribarjeva, Gregoričeva in nasproti Demšarjeva, poleg Gregoričeve Jernejčičeva, Milavčeva in Poženelova.
Železniški nasip danes ni več tako gol, poraščen je z visokimi drevesi. Pa saj ni potrebe za golosek, ker vozijo le še električni vlaki in le-ti ne povzročajo požarov. Odkar se na vlaku tudi ne sme več kaditi, požarov ne povzroča niti iz vlaka odvržen čik.

Pod železnico je speljana cesta, nad njo pa kraljuje Ševarjeva hiša. Tu je bilo ustanovljeno Športno društvo Javornik in hazena. Med vojno so imeli Italijani tu svoj štab. Ševar je bil lesni trgovec, ki je imel še gostilno in trgovino. Ker je bil dober do poslov, so mu ti »v zahvalo« precej premoženja pokradli in je zato propadel. Dejavnost je nadaljevala Špedicija Ševar in nasledniki, katere lastnica je bila Zdenka Gornik.
Kaj je možak počel na Rakeku? Je bil carinik, žandar ali lesni trgovec, ki je prišel sem po opravkih? Vrača se domov v Karlovac in prosi, naj ga nekdo počaka na kolodvoru. Karkoli je že bil, kaže, da se vrača za vedno in ima verjetno veliko prtljage zato rabi pomoč.

____________________________________________________________ Kraj: Rakek Datum: 1913 Avtor: M. Šeber, Postojna Zbirka: Ivanka Gantar Skenirano: 12. 7. 2012 Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: