Skip to content

1931 Pudob – Lipa s kamnitim srcem

8. 01. 2013

121112699

Razglednica vasi Pudob je sestavljena iz treh fotografij:  trgovina Alojzija Barage, cerkev sv. Jakoba z lipo in podobo osrednjega dela vasi v smeri Starega trga. Izdelovalec “Mara” je lepo uredil slike in jih celo nekoliko okrasil. Iz te serije obstaja vsaj še razglednica vasi Kozarišče, ki še ni prišla na vrsto za objavo.

Ker je razglednica izdelana iz več fotografij, je bilo potrebno fotografije pomanjševati, povečevati. Tako se je zaradi tehnoloških težav izgubila ostrina originalnih posnetkov. Osebe so precej zamegljene, pred cerkvijo so od oseb ostale celo samo zamazane lise.

Sprašujem se, kdaj je nastal posnetek? Zagotovo poleti, v visoki vročini. Otroci pred trgovino so bosopeti in goloroki. Tudi moški imajo oblečene  samo srajce in lipa pred cerkvijo je močno olistena. Na okenskih policah trgovine je slutiti lončnice. V katerem delu dneva je bil fotograf na delu? Če si pomagam s kazalci na zvoniku (turnu) potem ugibam ali je posnetke cerkve nastal 5  minut do 9. ure ali  15 minut do opoldne?

Sliko vasi z nasprotne strani smo že spoznali na panoramski razglednici.

121112699-001

Trgovina Alojzija Baraga, založnika pričujoče razglednice

Hišo na sliki s hišno št. 30 je od Franca Zakrajška okoli leta 1929 kupil Alojzij Baraga, r. 1896 v Kozariščah. Bil je trgovec. Za ženo je imel Jožefo Graf r. 1905 v Oplotnici.  Hišo je na današnji izgled obnovila ga. Pirjavec iz Portoroža.

121112699-002

cerkev sv. Jakoba z lipo

Zanimiva je zgodba o mogočni lipi, ki že zelo, zelo dolgo meče senco na cerkev sv. Jakoba:

Tone Ponuda, ki je bil rojen leta 1861, je pripovedoval o luknji v lipi. Kot fantek se je s svojimi vrstniki kosal, kdo bo bolje zadel odprtino. Tako so otroci, pa kdaj tudi kak odrasel, metali v luknjo kamenje. To se je menda ponavljalo iz roda v rod in v votlini lipe je bilo vedno več kamenja. Odprtino je bilo čedalje težje zadeti, ker se je počasi zaraščala. Kot kaže, se je popolnoma zarasla pred kakimi osemdesetimi leti ali še prej. Tekmovanje vaške mladeži v lučanju kamenja ni drevesu preveč škodovalo. Lipa se je tako zarasla, da danes zaman iščemo sledi nekdanje rane.  Dogodek pa je lipi zapustil naziv “lipa s kamnitim srcem”.

121112699-003

Z leve:

 • v ospredju je Lekačova tastara hiša (last Marinčič Janeza),
 • za njo njihova s slamo krita štala, ki danes še stoji, seveda je do danes zamenjala kritino.
 • potem je Kovačeva hiša (Avsec), ki danes sameva prazna

Z desne :

 • zadnja v vrsti na desni, tista hiša, ki stoji najbolj na cesto je  Kandarova (Milka)
 • predzadnja, hiša ki je obrnjena z vrati na cesto in pred njo stojijo ljudje je  Ožboltova – tudi v tej hiši je dolgo delovala trgovina
 • Še ena hiša pred njo je  Čenčarjeva  (Pirc)
 • sledi Franetovo tastara hiša.
 • v ospredju pa je še Šemacova hiša (Zgonec Franc); danes na tem mestu stoji delavnica Boštjana Baraga.

121112699zRazglednico je založil lastnik trgovine na razglednici Alojzij  Baraga, trgovec iz Pudoba; izdelal jo je, tako kot mnoge druge v tistem času “Foto Mara” Dolenji  Logatec.

Odposlana je bila 25.XI.najbrž leta 1931 ali mogoče 1937.

Razglednica je objavljena tudi v knjigi: Kebe Janez: Loška dolina z Babnim poljem, Lj. 1996 na strani 342

Viri:

 • Helena Baraga
 • Anton Martinčič
 • Kebe Janez: Loška dolina z Babnim poljem II, Lj. 2002
 • Glasilo Obrh;  julij 2011;  stran: 33 

Kraj: Pudob
Datum: okrog 1930, poleti
Avtor:
“Foto Mara” Dolenji  Logatec.
Zbirka: Župnišče Stari trg
Skenirano: 12. 11. 2012
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: