Skip to content

1977 Cerkniško jezero – Tone s sakom

5. 04. 2013
tags:

120528311Fotograf Štefan Bogovčič je bil v času usihanja Cerkniškega jezera leta 1977 na kraju dogajanja in fotografiral zanimive prizore. Tako je prišel pred njegov fotoaparat tudi Tone Lovko s sakom na ramenu.

Kdor ne pozna Cerkniškega jezera, bi si lahko mislil, da je Tone fotografiran na travniku. Tudi sam sem bil nemalokrat v zadregi, ko so me vprašali, koliko je vode v jezeru. Čeprav sem vsak dan pogledal proti Javornikom, nisem bil pozoren na višino vodne gladine. Vedno sem jim odgovoril, kar sem seveda slišal od starejših Cerkničanov, da morajo glede vode v jezeru vprašati Ljubljančana, saj Cerkničan zanesljivo ne bo vedel.
Sak je mreža pritrjena na veliko rogovilo. Rogovila ima obliko velike frače, katere držaj je dolg okrog 2 metra. S sakom ribič brodi po vodi in v sakovo mrežo ujeto ribo vrže na breg. Lovljenje rib s sakom je v Slavi vojvodine Kranjske opisal že Valvasor, vendar so s tako ribiško pripravo lovili že mnogo, mnogo prej.
120528311-001 Polihistor je te ribiče imenoval sakarji, saj v Valvasorjevem berilu, ki ga je leta 1969 izdala MK, na strani 156 piše: ” V jami Kamenje love samo tako imenovani sakarji; to so tisti, ki plačajo 1 goldinar deželnosodnemu gospodu v Planinskem gradu, namreč knezu Engelberškemu. Kdor da goldinar, sme s sakom zase loviti; zato imenujejo take svobodne ribiče sakarje”.
Tone seveda ni lovil rib zase, ampak je neutrudno reševal ribe. Fotografija prikazuje tudi nekaj drugih ribičev pri reševanju rib. Nekateri med njimi so se pripeljali s fičotom.

Kraj: Cerkniško jezero
Datum: 1977
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 28. 5. 2012
Oblika: negativ 6×6

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: