Skip to content

1930 Javorniki – Čez mejo

14. 04. 2013

120923580-004 Potem, ko so utihnili topovi prve svetovne vojne, so politiki razdelili našo deželo. Meja je potekala kako uro hoda od naših krajev. V ljudeh te mirne dežele ob jezeru se je vzdramila neka lastnost, ki je prej niso poznali. Ljudje so začeli s kontrabantom.

Nekateri morda iz radovednosti, še več pa zaradi zaslužka, saj so si tako lahko privoščili lagodnejše življenje. Na začetku, ko je bilo tihotapstvo v razcvetu, se je v Italijo nosilo tobak, meso, cikorijo, nazaj pa riž, makarone, včasih čokolado in saharin. Mraz in visok sneg, torej vreme, v katerem ne bi nekoč nihče šel v gozd, je omogočalo varnejše tihotapljenje.

Ponoči je bilo vsekakor varneje tihotapiti, kot podnevi. Ljudje so tihotapili posamično pa tudi v manjših ali večjih skupinah.

Tihotapili so celo otroci, ki še niso imeli legitimacij in so bili bolj za izvidnico. Če so jih slučajno ujeli, so jim graničarji primazali kakšno okrog ušes in jih obrnili nazaj.

Najmanj težav pri prečkanju meje so imele lepe ženske, zato so običajno nosile najbolj prepovedane stvari.

Tudi graničarji so bili ljudje in se jim ni dalo vedno pregledovati ljudi. Počakali so, da je šla skupina mimo.

Fotografija po naših podatkih Alojza Tomca, narejena okrog leta 1930 nekje na Javornikih, prikazuje nepričakovano srečanje tihotapcev in obmejnih organov. Na fotografiji se vidi, kako tihotapci v visokem snegu in po vsej verjetnosti tudi v hudem mrazu trepetajo pred graničarji.

Seveda je bilo najdonosnejše tihotapljenje konj in tobaka. Za tihotapljenje konj pa so morali biti moški, ki so bili dovolj korajžni in so znali rokovati s pištolo in puško. Švercanje konj je zahtevalo temeljito pripravo prečkanja meje.

Slovarček:

 • kontrabant: tihotapstvo
 • legitimacija: osebni dokument, izkaznica

Kraj: Javorniki
Datum: 1930
Avtor: Alojz Tomec
Zbirka: Anda Tomec
Skenirano: 26. 9. 2012
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  14. 04. 2013 10:45

  Zelo zanimiva fotografija, škoda, da ni znano, kdo so “udeleženci te akcije”.

 2. 14. 04. 2013 13:25

  Neverjetna fotografija! Prava mojstrovina!

 3. 12. 01. 2018 07:23

  Neprecenljiv in unikaten spomin na tiste čase. Na fotografiji sta pripadnika (jugoslovanske) finančne kontrole in ne obmejna vojaka.

  • 13. 01. 2018 11:54

   Hvala za dopolnitev. Podatki, ki jih posredujejo bralce lepo dopolnjujejo in pojasnjujejo naše prispevke.

Trackbacks

 1. 1928 Ljubljana – Grabnarjeva mama v trgovski šoli | Stare slike
 2. 1934 Zagreb – V ateljeju | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: