Skip to content

1929 Cerkniško jezero – Mala Karlovica

10. 05. 2013

130421673Neznani avtor je fotografiral Malo Karlovico okrog leta 1929. Kasneje najbrž ne, saj na znamki kot ime države piše Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca. Ta država pa se je 3. oktobra 1929 preimenovala v Kraljevino Jugoslavijo. 

Na Cerkniškem jezeru je mnogo požiralnikov, najbolj so poznani Velika in Mala Karlovica ter Svinjska jama. Mala Karlovica leži ob vznožju navpičnega Skalnatega griča, južno od Dolenje vasi. Nad Malo Karlovico je bil nekoč grad Karlovec.

Na kamnu, na skalnati steni nad vhodom v Malo Karlovico, je fotograf ujel počivajočega moža.

Ko je jezero polno, obe Karlovici požirata ogromno vode. Od tu pa pod zemljo jezerska voda odteka naprej proti Rakovemu Škocjanu.

130421673-001Zanimiva je pot vode z imenom Trbuhovica, ki izvira nedaleč od Prezida, le nekaj deset kilometrov od Jadranskega morja. Ta potoček nato še na Hrvaškem ponikne in privre na plan v Loški dolini z imenom Obrh. Le-ta ponikne v Golobini in privre iz zemlje pri Gornjem jezeru. Kot struga teče po Cerkniškem jezeru z imenom Stržen, ter spet ponikne v Karlovci. Nato teče kot Rak po Rakovem Škocjanu in ponikne. Kot Unica teče po Planinskem polju. Kot Ljubljanica teče do Save, ki se v Beogradu zliva v Donavo.

Voda, ki izvira nedaleč od Jadrana, mora torej do Črnega morja preteči nekaj tisoč kilometrov.

130421673zGospod Benjamin je svoji sestri Matildi, ki je živela v Travniku v Loškem potoku, poslal razglednico Male Karlovice.

Kot ji je omenil, se bo zjutraj povzpel na Slivnico, popoldne pa se bo okopal v mlačnem potoku.

Kraj: Cerkniško jezero
Datum: 1929
Avtor: neznan
Zbirka: Valentin Schein
Skenirano: 20. 4. 2013
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: