Skip to content

1956 Rakek – Krajevna pisarna milice

23. 07. 2013
by

130421643 Slika je bila narejena leta 1956 v krajevni pisarni milice na Rakeku. Avtor slike ni znan, najverjetneje pa jo je naredil kar sodelavec miličnika Henrika Turka (na sliki), saj je bilo v pisarni zaposlenih več miličnikov. V tej pisarni sta takrat z njim delala še Ivan Nagode in Alojz Nosan.

Pohištvo je staro in že malce dotrajano, aparature v ozadju danes vidimo samo še v muzeju, takrat pa so bile kar sodobne in so bile v veliko pomoč pri njihovem delu.

Leta 1956 je slovenska milica z novim zakonom o notranjih zadevah, poleg ostalih novosti v organiziranosti milice, začela ustanavljati tudi krajevne pisarne, ki so primerljive s policijskimi pisarnami, kot jih poznamo danes.

Pisarna se je nahajala v stavbi sodišča, ob železniški postaji. Okno pisarne je bilo obrnjeno na cesto. Poleg pisarne je bila tam tudi soba, kjer so miličniki živeli. Henrik Turk je oblečen v temno modro delovno uniformo, na glavi pa ima titovko. Na ovratniku ima oznake (latice) iz katerih je razvidno, da gre za miličnika iz splošnega delovnega področja (splošnjak).

130421643-002Pred seboj drži knjigo, najverjetneje gre za kakšno literaturo iz področja zakonodaje, morda je celo novi Zakon o notranjih zadevah. V roki ima svinčnik, kemičnega svinčnika takrat še niso poznali.
130421643-001Kratkovalovna radijska postaja. Na začetku so bile to angleške postaje, kasneje pa so jih nadomestile aparature domače, jugoslovanske izdelave. Najbolj znane tovarne za elektronsko opremo milice in vojske je bila tovarna Iskra in Ei Niš.

Viri:


Kraj: Rakek
Datum: 1956
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Turk
Skenirano: 20. 4. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d