Skip to content

1940 Iga vas – Pred šolo

29. 08. 2013

120512029Otroci so slikani pred igavaško šolo. Imena otrok in čas nastanka posnetka so nam še neznanka. Še najbolj verjetno je, da je posnetek nastal tik pred ali tik po vojni. Je pa bil za otroke to čas, kjer so se poleg pisanja, branja in računanja učili tudi praktičnih stvari za življenje. Takrat so v šolah še poučevali predmete kot so ročne spretnosti in sadjarstvo.

Branje in posojanje knjig

Igavska šola ni bila še zgrajena za časa mojih starih staršev. Bi rada vedela, le kam so hodili v šolo okrog 1900 – 1907 leta. Znali so lepo pisati, dobro brati in računati. Stari ata, Franc Šumrada, Jefkin iz Kozarišč, je bil prav dober v računstvu in nadaljeval je ta predmet v Trstu, obenem se je navadil še Italijanski jezik. Vedno je bral knjige, kolikor jih je videl ali mogel dobiti, največ pri Županovih v Kozariščah in še po par drugih hišah. Eni pa jih niso hoteli posojati, čeprav jih je stari ata zelo mirkal. Tiste čase so si vaščani križem izposojali knjige, posebno pozimi, noben pa jih ni hotel šenkat.

Jaz se še dobro spominjam starega romana ‘Pod svobodnim soncem’. Brali smo ga vsi po vrsti in previdno listali, ker so bili listi strgani ven in scefrani. Ob večerih smo dostikrat brali pri brlavih svečah, ker je elektrike zmanjkalo včasih kar za par dni.

Stara mama je pa šivala in sedela za mašino Singarco ter poganjala kolo z nogo, ali pa je štofala štumfe.

Ko pa so prišle tedenske cajtenge, je imela stara mama prednost, da jih je prebrala prva. Najprej je šla od zadaj, k nadaljevanki o medvedku in njegovi dogodivščini, kako se je zgubil od matere. S teto sva morali čakati, dokler ni končala. Včasih pa so brale tudi vse tri glave skupaj, če stara mama ni porajtala.

120512029-001Ob podrobnejšem ogledu navihanih šolarjev si kaj lahko predstavljam, da je druga deklica iz leve, tik preden je fotograf pritisnil na sprožilec, izjavila nekaj nepričakovanega. Temu primeren je tudi njen navihan obražček. In izrečeno je bilo tako zanimivo, da je nanjo pritegnilo pozornost skoraj tretjine sošolcev, čeprav sem prepričana, da je bilo skupinsko slikanje za večino prvo in nepozabno doživetje.
120512029-002Na slikanje so se zagotovo pripravili. Ne samo z urejanjem frizur in popravljanjem boljših ali slabših oblačil. Na slikanje so prinesli tudi rekvizite. V rokah otrok vidim vsaj dva zvezka, nekaj podobno radijskemu sprejemniku, palice ali mogoče ravnilo. In še kaj, česar uporabe sicer ne poznam, bi se našlo v otroških ročicah.
120512029zSpomin iz Šole Igavas.

Slovarček:

  • šenkat: podariti
  • obenem: hkrati
  • pri brlavih svečah: slabo gorečih svečah
  • mašina Singarca: šivalni stroj
  • štofala: krpala
  • štumf: nogavica
  • cajtenge: časopis
  • ni porajtala: ni opazila
  • mirkati: paziti

Kraj: Iga vas
Datum: verjetno 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Vika Almajer
Skenirano: 12. 5. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: