Skip to content

1911 Unec – Mama in sin

20. 12. 2013
by

130421650Pred fotografa sta se v fotografskem studiu postavila mama in sin. Ozadje je videti razkošno in slikovito, tla pa so mehka, kot bi stala na blazini.

Fotografija je nalepljena na tršo papirnato podlago, ki je potiskana z dodatnimi okraski in obrobljena s črno črto. S tem je bila slika videti večja in še bolj svečana. Takemu načinu izdelave fotografije gre zahvala, da se je ohranila preko 100 let. Prav zaradi starosti je slabše ohranjena in je v originalu videti precej obledela.

Namen fotografiranja ni popolnoma znan, upravičeno pa lahko predvidevamo, da je bila narejena in poslana očetu in možu Jožetu Kuncu, ki je bil takrat na delu v Ameriki. 

Živeli so na Uncu, v hiši št. 5, katera stoji še danes. To je hiša nasproti Maistrove hiše, nekdanje upravne stavbe Kovinda. Jože Kunc se je leta 1912 vrnil domov iz Amerike, a se je kmalu zopet odpravil čez lužo, kjer je delal v rudniku. Med delom v rudniku je prišlo do vdora, zaradi česar je utrpel hude poškodbe in se je predčasno vrnil domov. Lahko rečemo, da ima ta slika poleg častitljive starosti, tudi veliko kilometrov poti. Prepotovala je dolgo pot v Ameriko, morda celo dvakrat in se tudi vrnila nazaj domov.

130421650-002Fantič, Jože Kunc (mlajši) je star šest let. Oblečen je v lep suknjič z nenavadno našitimi gumbi in lepo kravato. Hlače so na tričetrt, primerne modi iz tistega časa. Zanimiva je njegova frizura, saj je na čelu postrižen na špico. Mama ga drži za obleko, kar da slutiti, da je bil zaradi razmeroma dolgega stanja pri miru, že malo naveličan.
130421650-001Mama Marija Kunc (rojena Kranjc) je oblečena v lepo dvodelno obleko. Krilo sega do tal, jakna je lepo krojena ob telesu in se od pasu navzdol lepo razširi ter dopolni s krilom. Pod jakno je oblečena v lep ošpetelj, ki je imel v pasu všite opornice v obliki šipk. Te so se v predelu trebuha tesno oprijemale telesa in s tem poudarile vitkost in lepo postavo. Vrvica, ki jo ima okoli vratu, mi je ostala neznanka in je ne znam pojasniti, tu računam na pomoč obiskovalcev in bralcev Starihslik.

Pri zbiranju podatkov o sliki pri Mariji Turk sem izvedel tudi zanimivost, da je obstajala bakrena broška, v katero je bila vgrajena prav takšna, pomanjšana slika.

130421650zNapis na zadnji strani slike je bil napisan mnogo kasneje in nam je bil v veliko pomoč pri določanju časa nastanka slike. Napisala ga je Marija Turk, hčerka Jožeta Kunca (mlajšega).

Slovarček:

  • ošpetelj: ženska bluza z rokavi, navadno platnena

Viri:

  • Marija Turk z Unca

Kraj: Unec
Datum: 1911
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Turk
Skenirano: 20. 4. 2013
Oblika: fotografija nalepljena na karton

3 komentarji leave one →
  1. Slavko permalink
    20. 12. 2013 10:56

    sklepati bi bilo da je na vrvici nakaj viselo (morda krizcek morda kljucek) Marija pa ni zelela da se vidi in ga je zataknila v nedra morda je dober ugib.

Trackbacks

  1. 1912 Unec – V Ameriki | Stare slike
  2. 1912 Unec – Špančkova hiša | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: