Skip to content

1980 Dolenja vas – Ščuka na havbi

19. 12. 2013

131112578To fotografijo je posnel Štefan Bogovčič leta 1980 v Dolenji vasi.

Takrat je namreč Ludvik Leskovec, po domače Farbarjov Ludve, v Cerkniškem jezeru ujel ščuko. To seveda ni bila neka mala ščukica, ampak tako velika riba, da je bila skoraj daljša, kot pa je bila široka havba Fiatove kompanjole.

Torej ščuka je bila tako velika, da mu ne bi nihče verjel, ko bi pripovedoval o njej – če ga ne bi Štefan fotografiral. Tako pa je ostal dokaz, da se je to res zgodilo. Sicer bi se morda govorilo o ribici, lahko pa še o večji ščuki.

131112578-001Kako lep segment. Žarometa sta kot dve očesi, tako, da sem se spomnil ribiškega pretiravanja v vicu o ujeti ribi, ki je imela več kot pol metra med očmi.

Če me spomin ne vara, so s tem avtomobilom ribiči prevažali ribe, ki so jih rešili ob presihanju jezera. Verjetno je tako reševanje rib zelo redek primer v svetu. Ribiči jih pri življenju ohranjajo tako, da rešene ribe spustijo v ribnik za Rešetom. Tam ostanejo do deževja, ko se jezero spet napolni z vodo.

Rešujejo se vse vrste rib in raki, seveda pa imajo prednost avtohtone ribe in krapi.

Da je fotografija nastala okrog leta 1980 nam pove stara jugoslovanska registrska tablica, ki je pritrjena na kompanjoli. Jaz sem kupil Zastavo 101 oktobra 1977, ki je imela številko registrske tablice LJ 201-756.

131112578-002Ludve se je pred fotografiranjem preoblekel in uredil ter se Štefanu nasmehnil pred domačo hišo.

Štefan je tako pripomogel, da se je resnica o Ludvetovi ščuki ohranila.

Datum: 1980
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 12. 11. 2013
Oblika: negativ 6×6

2 komentarja leave one →
  1. medvedd permalink
    19. 12. 2013 18:25

    Kampanjola na sliki je Zastavin AR 55, narejena je po licenci Fiata. Sicer pa niti ni važno Fiat ali Zastava, uprabljali so ga cerkniški ribiči. Največkrat je bil viden pri reševanju rib na jezeru. Spomnim pa se, da so imeli ribiči pripeto tudi enoosno prikolico, vojaško in kar precej visoko. Ta kampanjola je bila vojaške izvedbe, ker je imela bojne luči (ratna svetla). To so luči, ki so kombinirane s smerokazi. Na sliki so to okrogle lučke. Steklo je ima obliko dveh lunc, obrnjene druga proti drugi, zgoraj je smerokaz, spodaj je pozicijska luč, vmes pa je ploščata bojna luč, katera se, ko je prižgana, vidi kot eno mačje (dobesedno) oko. Če je imela ta kampanjola tudi električno instalacijo prirejeno za uporabo bojnih luči mi ni znano. Ko se je s stikalom prižgalo bojne luči je so vsa ostala (civilna) svetlobna telesa ugasnila, tako da se je vozilo skoraj v popolni temi. Za osvetlitev ceste je služila samo ena mala luč z usmerjevalcem svetlobe na cesto, ki je bila vgrajena na prednjem blatniku na voznikovi strani. Kampanjola na sliki je nima. Sam sem že iskusil vožnjo pod tako osvetlitvijo, verjemite mi, malo, skoraj nič se ni videlo. Vrata je imela za zajce lovit, kar pa se vidi tudi na sliki.

  2. medvedd permalink
    19. 12. 2013 18:32

    Pa še to, luknja med odbijačem in masko je namenjena za ročni vžig. Rabiš “kurbl”, vtakneš in obrneš. Ampak… vtakneš še, obrniti pa je težko. Potrebno je dosti moči in spretnosti, kajti, če motor ne vžiga rad, zelo rad močno udari nazaj. Če nisi spreten ali močan je to lahko zelo boleče za prste ali zapestje.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: