Skip to content

1925 Gorica – Rihard

9. 01. 2014
tags:

130826077

Na sliki je tisti sin tete Johane, ki so ga skrivali v kleti v Svinjskem riglu. Sedaj je že zrastel in ima okrog dvajset let. Ni bil poklicni vojak, bil je mesar in je tudi moji stari mami prevečkrat prinesel kakšen mesen priboljšek.

Meso je bilo v tistih časih namreč redko na mizi. Nekaj časa je služil vojsko pri alpincih, potem pa se je zaposlil v svojem poklicu. Ko je bil v penziji, je delal še kot varnostnik v neki trgovini v Gorici. To je bilo v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so Jugoslovani na veliko hodili po nakupih v Trst in Gorico. Pa so včasih tudi kaj izmaknili. Zato so italijanske trgovine že takrat imele varnostnike, ko se nam še sanjalo ni, da je varnostnik lahko potreben tudi v trgovini.
130826077-001

Alpini so elitne gorske enote italijanske vojske. Ustanovljeni so bili leta 1872. Poznani so po svojih pokrivalih s peresi. Navadni alpini na levi strani pokrivala nosijo eno črno vranje pero, podčastniki in častniki do vključno s činom stotnika nosijo rjavo orlovo pero in častniki nad činom stotnika belo gosje pero (sprva belo orlovo pero). Tudi na prednji strani kape je orel.

130826077zRihard Trevisani se je fotografiral v Gorici v fotografskem ateljeju M. Cirman. Če je bil ta kaj v sorodu s postojnskim Cirmanom, ne vem. Sliko je poslal moji stari mami za spomin, kot otrok pa sem ga vedno občudovala. Italijani so znali poskrbeti, da so njihovi vojaki lepo izgledali.

Viri:

Kraj: Gorica
Datum: 29. oktober 1925
Avtor: Fotografski studio M. Cirman Gorica
Zbirka: Marija Milavec
Skenirano: 26. 8. 2013
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d